Kristianstads kommun är en av många kommuner och regioner som satsar på ekologiska inköp av råvaror. Nu har Kristianstad fått 69 av sina kök i skolor, förskolor och äldreboenden KRAV-certifierade. För arbetsledaren Niclas Orwar är det ett sätt att värna om natur, miljö, matgäster och om den interna arbetsmiljön.

– En sådan här sak är inte möjlig utan stöd från chefer, och ytterst från kommunens politiker. Men vi har också byggt upp en organisation med duktiga internrevisorer som har skött det mesta av processen tillsammans med medarbetare i de olika köken, säger Niclas Orwar, som har samordnat certifieringsarbetet.

Inköpen av KRAV-märkta och ekologiska råvaror gör kommunen genom grossister i södra Sverige, och de försöker dessutom köpa så mycket svenskt som möjligt. Andelen ekologiska inköp ligger i snitt på 40 procent.

– Vi handlar det ekologiska inom den budget vi har för livsmedelsinköp. Det får inte kosta för mycket, så vi måste vara noga med hur vi använder råvarorna och vi arbetar hela tiden för att undvika svinn, säger Niclas Orwar.

Handlar om mer än mat

Att KRAV-certifiera köken handlar också om mer än mat, säger han.

– Det är positivt även för arbetsmiljön. Medarbetarna har fått utbildning av kontrollföretaget som varje år kommer och kontrollerar bland annat inköpen av hållbara livsmedel, miljömärkta rengöringsmedel, förpackningsmaterial och ordningen i köken. Det blir en boost för personalen när de får beröm för det arbete de utför och när de känner att de har något att arbeta tillsammans kring.

Många kommuner använder KRAV-certifieringen för att visa föräldrar och nyinflyttade att man satsar på kvalitet i den mat man serverar i de offentliga matsalarna. I Kristianstad har de ramat in och hängt upp KRAV-certifikatet i matsalar på skolor och inom äldreomsorgen.

Lättare att rekrytera personal

– Vissa kommuner lyfter också fram att KRAV-certifieringen har lett till att det har blivit lättare att rekrytera kockar och annan kökspersonal, för att de uppskattar att få arbeta med bra råvaror och mindre halvfabrikat, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare för restaurang och storkök på KRAV.

Niclas Orwars råd till de kommuner som funderar på att KRAV-certifiera sig är att ta kontakt med en redan certifierad kommun för att få användbara tips. Han delar gärna med sig av sina erfarenheter.