För andra året i rad genomförs en rikstäckande kampanj, Från Sverige-veckorna, för att lyfta svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter som är Från Sverige-märkta.

Den 20 september – 3 oktober går dagligvaruhandeln och märkesanvändande företag samman och 900 butiker skyltas upp för att göra det enkelt för konsumenter att hitta Från Sverige-märkta varor.

En undersökning* som genomförts på uppdrag av Svenskmärkning visar att fler än 8 av 10 konsumenter (81%) tycker att det är viktigt att kunna se råvarors/produkters ursprung. Nästan hälften uppger att det viktigaste när man handlar mat, är att maten är svenskproducerad (66%), viktigare än till exempel pris, varumärke och hållbarhet. 7 av 10 (73%) svenskar är beredda att betala mer för svenska råvaror. Däremot uppger 30 procent att de upplever att det är dåligt uppskyltat i butik och vill ha bättre vägledning. 

– När du går in i din matbutik ska det vara lätt att hitta Från Sverige-märkta produkter, något vi vill uppnå med den här landsomfattande kampanjen. När du köper en Från Sverige-märkt vara så gynnas inte bara den svenska matproduktionen, utan du bidrar också till de svenska jobben, till ett innovativt svenskt lantbruk, klimatet och den svenska djurvälfärden, säger Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning AB.

Idag är cirka 11 000 svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter godkända för märkning. Från Sverige-märket på en produkt betyder att den är odlad, född och uppfödd i Sverige och den är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Totalt omsätter märkta produkter över 20 miljarder kronor årligen.

Om Från Sverige

Ursprungsmärkningen Från Sverige är en frivillig märkning som gör det enkelt att hitta svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter i butiken, i näthandeln och på restaurangen. Det är LRF, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel som står bakom märket. Märket används på produkter som uppfyller Svenskmärkning AB kriterier: odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Sammansatta produkter har speciella regler, mjölk, ägg, kött, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag svenskt. Det förtydligande märket Kött från Sverige används på kött och charkuterier och mejeriprodukter kan använda antingen märket Mjölk från Sverige eller Från Sverige.

*Undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning i januari 2021. Här finns hela undersökningen. LÄNK

För mer information om vad som händer under Från Sverige-veckorna se: LÄNK

Några goda exempel på Från Sverige-märkt: