Svensk Handel anser att Handelsanställdas förbunds varsel är orättfärdigt. I ett läge där coronakrisen går in i nionde månaden, nya tuffa restriktioner slår mot butikshandeln och tiotusentals anställda är korttidspermitterade är det ansvarslöst att facket hotar med konflikt för att få mer än industrins märke.

– Att ta till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kris med osäker framtid är djupt oansvarigt. Dessutom är nivån på märket bekymmersamt hög, många handelsföretag kommer att ha extremt svårt att bära dessa kostnadsökningar i den kris som handeln befinner sig i, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Industrins märke på 5,4 procent över 29 månader innebär en uppväxling av löneökningstakten. Trots att nivån kommer att bli mycket besvärlig för många handelsföretag som drabbats hårt av krisen står Svensk Handel upp för det så kallade märket, där industrin sätter lönenivån på svensk arbetsmarknad.

”5000 anställda berörs”

Svensk Handel har i förhandlingarna accepterat att genomföra en låglönesatsning, däremot kan inte Svensk Handel acceptera att avtalets sammanvägda kostnadsnivå överstiger 5,4 procent.

– Även facket måste vara beredda att anpassa sin karta till hur verkligheten faktiskt ser ut, nu ställs krav som om coronakrisen vore en illusion. Vi går igenom en historiskt tuff kris och båda parter måste ta ansvar i ett exceptionellt läge, säger Karin Johansson.

I dagsläget är cirka 100 000 anställda på den svenska arbetsmarknaden korttidspermitterade och många av dessa återfinns inom handeln. Svensk Handel anser att Handelsanställdas förbund sätter jobben på spel.

– En konflikt kommer att innebära att många av de korttidspermitterade inom handeln inte kommer att ha något jobb att återvända till. Ungdomsarbetslösheten är redan rekordhög och den kommer att öka ytterligare om jobb i den svenska handeln försvinner, säger Karin Johansson.