ANNONS

Ökad jämställdhet och minskat matsvinn, Bergendahls Food och City Gross hållbarhetsrapport för verksamhetsåret 19/20 visar på många fina framsteg inom området.

Hållbarhetsrapport Bergendahls och City Gross

2020 lider mot sitt slut och det är ett annorlunda år vi lägger bakom oss. Många fokuserar gärna framåt just nu och även om året har inneburit många tuffa utmaningar kan Bergendahls Food och City Gross se tillbaka på ett lyckat hållbarhetsår. I dagarna blev nämligen hållbarhetsrapporten för verksamhetsåret 19/20 klar och den visar på många framgångar men också på utmaningar vi har framför oss. 

Ökad jämställdhet och minskat matsvinn

-Det har varit ett roligt arbete att sammanställa rapporten. Här finns mycket fint att lyfta fram, men att vi på tre år har lyckats minska vårt köttsvinn med 56% är vi otroligt stolta över, säger Annica Hansson-Borg, hållbarhetschef på Bergendahls Food.

LÄS OCKSÅ: Bergendahls Food skänker 100.000 kronor till Frida Kvinnojour

I hållbarhetsrapporten går att läsa om hur City Gross, med hjälp av plastförpackningen skinpack, har minskat det viktiga köttsvinnet med i genomsnitt 56 % under en treårsperiod. Under 2020 började man använda skinpack även på fiskavdelningen och fick ner svinnet med 30% under årets första åtta månader.

-Det är glädjande att det gav bra effekt även där. Men detta ställer ju oss inför ett dilemma, där två hållbarhetsaspekter ställs mot varandra – matsvinn och förpackningar. Där ser vi en utmaning framför oss då plasten är viktig för hållbarhet och minskat svinn, men samtidigt är ett omdiskuterat material, konstaterar Annica. 

LÄS OCKSÅ: Stark utveckling för Bergendahls Food

Under året har City Gross fortsatt sälja svinnlådor i butik och genom dessa lådor räddat 205 ton fullt ätbar frukt och grönt från att slängas. Utöver det har det även skänkts 128 ton bröd och bullar samt 47 ton frukt och grönt till hjälporganisationer och bönder.

Ett annat viktigt fokusområde är jämställdhet och mångfald. Under året som gått har man aktivt arbetat för att öka andelen kvinnor i ledande positioner. För tre år sedan var 9% av företagsledningen kvinnor, idag är den siffran 45%.  Ytterligare ett viktigt område är arbetet med att minska klimatpåverkan genom effektivare transporter och sänkt bränsleförbrukningen genom sparsam körning. Vi köper dessutom enbart el från förnyelsebara källor.

LÄS OCKSÅ: Stark försäljningsutveckling under oktober för City Gross

Detta och mycket mer kan du läsa om i Bergendahls Food och City Gross hållbarhetsrapport 19/20. Du kan läsa den i sin helhet här: Hållbarhet – Bergendahls Food

ANNONS