Nu ska Ikea komma närmare storstadskunderna. I sommar öppnar möbeljätten sin första planeringsstudio i Sverige. Först ut blir en planeringsstudio i shoppinggallerian Bromma Blocks. Ett mindre butiksformat där kunder får hjälp med heminredningslösningar. Studion öppnar under sommaren. Fram till 2025 ska flera nya butiker öppnas i olika format och 500 nya medarbetare rekryteras.

Cia Fritzson Gårdnäs, regionchef på IKEA Sverige och Lena Herder, landschef på IKEA Sverige. Foto: Dennis Ersöz

Antalet invånare i Stockholm väntas öka kraftigt de närmsta åren. Storstadsområdet växer och sättet vi lever, bor och handlar på förändras. För att komma närmare människor där de bor, rör sig och arbetar storsatsar nu IKEA i Stockholm. Detta genom att fram till 2025 öppna fyra nya butiker i olika format. Samtidigt investerar IKEA stort i nuvarande varuhus i Kungens Kurva och Barkarby. 

Det har varit ett jättetufft år för oss, säger Ikeas landschef Lena Herder som i en intervju berättar:

– Under de senaste åren har IKEA öppnat upp butiker i mindre format i storstäder som Paris, New York och Tokyo. Nu är det Stockholms tur. Med vår planeringsstudio vill vi inspirera stockholmarna att tillsammans med oss skapa ett bättre och mer hållbart liv hemma – till ett pris som de flesta har råd med, säger Lena Herder, landschef på IKEA Sverige och tillägger att livet hemma kanske aldrig varit så viktigt som mitt under en global pandemi.

IKEAs planeringsstudio är ett mindre butiksformat där kunder får hjälp att planera och beställa mer komplexa heminrednings­lösningar som kök, sovrum och förvaring på ett bekvämt och inspirerande sätt. I studion erbjuds personlig service av IKEAs heminredningsspecialister och möjlighet att klämma och känna på ett urval av IKEAs sortiment. Hela sortimentet går sedan att beställa hem via digitala lösningar eller med hjälp av medarbetarna på plats.

– Bromma med omnejd har en stark befolkningstillväxt och här byggs många nya bostäder. Genom närvaron i Bromma Blocks ökar vi vår tillgänglighet och vi ser fram emot att få möta våra kunder på ett nytt sätt och på en ny plats, säger Cia Fritzson Gårdnäs, regionchef på IKEA Sverige.

Genom att expandera i Stockholm skapar IKEA både nya arbetstillfällen och nya attraktiva områden på nya platser. Totalt kommer IKEA att rekrytera 500 nya medarbetare i Stockholm under de närmsta åren. I vår nya planeringsstudio i Bromma kommer det arbeta runt 25 personer. Planeringstudion öppnar redan i sommar.

– Vi växer samtidigt som vi fortsätter vår hållbarhetsresa mot att bli klimatpositiva, cirkulära och inkluderande till 2030. På IKEA vill vi leda utvecklingen av ett mer hållbart och rättvist samhälle och det genomsyrar alltifrån hur vi designar våra produkter till hur vi rekryterar våra medarbetare, säger Lena Herder. 

Läs mer om IKEA