ANNONS

Det slängs ca 18 kg mat per person och år i Sverige, och att minska på matsvinnet är en av de viktigaste insatserna vi kan göra för klimatet. Mot bakgrund av detta släpper nu Circle K och Rscued två nya produkter som är med och minskar onödigt svinn.

Cirka 40 % av all frukt och grönt slängs, helt i onödan. Företaget Rscued har som affärsidé att ta hand om så mycket av detta svinn som möjligt, och nu lanseras en wrap med rödbetshummus och en yoghurt med äppelkräm hos Circle K. Såväl rödbetorna som äpplena i de nya produkterna har tack vare det nya samarbetet räddats från att bli svinn.

– Att kasta mat är vansinne, och därför är vi så glada att vi tillsammans med vänner som Rscued kan bidra till minskat matsvinn. Detta är ett lysande exempel på hur man med lite kreativitet kan skapa mervärde i råvaror som hamnat vid sidan av normala flöden. Att det dessutom smakar riktigt gott är givetvis en viktig pusselbit för att kunna sälja maten, och det smakar exakt lika gott som det låter, säger Fanny Nordström, Category Manager cold food på Circle K.

Rscued startades 2015 i Helsingborg och arbetar med och brinner för att minska matsvinnet. De räddar frukt och grönsaker och tillverkar juice, smoothies, chips och rödbetshummus av dessa. Det lilla som blir över komposteras och blir till vegansk blomjord, så att nya frukter och grönsaker kan växa.

– Att rädda frukt och grönt kräver flexibilitet, man vet aldrig riktigt när och vad det är som kommer in. Ibland är det stötskadade äpplen eller så dyker det upp 36 ton kokta rödbetor som ska slängas p.g.a. låg efterfrågan under pandemin. För att lyckas behöver man vara snabbfotad och vara öppen för att våga prova nytt. Det känns så kul att Circle K vill lansera två räddade produkter ihop med oss, nu kan vi rädda ännu mer frukt och grönsaker, säger Truls Christenson, vd på Rscued

Produkterna finns tillgängliga på Circle Ks stationer från den 18/8.

ANNONS