De flesta svenskar får i sig alldeles för mycket socker. För att hjälpa konsumenter att göra medvetna val, inför Coop Gotland nu Sockercheckens färgmärkning i alla sina nio butiker.

Yoghurt kan vara nästan lika sött som läsk och vissa frukostflingor innehåller mer socker än kakor. Att det döljer sig så mycket socker i olika livsmedel är en orsak till att allt fler utvecklar övervikt och livsstilssjukdomar som typ 2-diabetes. Nu vill Coop Gotland göra något åt det. För att hjälpa konsumenter att göra mer medvetna val i butiken inför företaget nu Sockercheckens märkning i alla sina nio butiker på Gotland.

– Vi vill alltid vara i framkant och underlätta för våra kunder att göra bra och kloka val. Det här handlar inte om att förbjuda några produkter eller skriva folk på näsan vad de ska äta, utan om att hjälpa de konsumenterna som vill, säger Carl-Johan Stålhammar, vd på Coop Gotland.

Den enkla färgmärkningen har funnits på hyllkanterna hos Stora Coop i Visby sedan våren 2020, och kunderna har uppskattat det.

– Märkningen har fungerat som en ögonöppnare kring hur mycket dolt socker vi tidigare bar hem till oss och barnen. Att godis innehåller socker vet vi alla, men att yoghurt, bröd och andra produkter kan innehålla så höga mängder kom som en överraskning. Det är onekligen svårt att förstå det utifrån näringsdeklarationen, säger Kajsa Månsson, Coopkund i Visby.

I samarbete med Coop Gotland och Gotlands media kommer Ann Fernholm, författare och aktuell med boken Fejkmaten, att hålla föredrag på olika platser runt om på ön. Målet är att sprida kunskap om vilka hälsofördelar vi kan uppnå om vi minskar konsumtionen av tillsatt socker.

– Hela regionen ska nu få möjlighet att göra mer medvetna val. Att en för hög konsumtion av socker är skadligt råder det inga tvivel om. Vi är övertygade om att Coop Gotlands satsning långsiktigt kommer att påverka välmående i hela regionen. Får vi de hälsoeffekter vi hoppas på, kommer vi också med stor sannolikhet att minska regionens sjukvårdskostnader, säger Mattias Andersson, vd på Sockerchecken