Har du någonsin spelat videospel så har du troligtvis stött på mat. Mat kan vara en viktig del av spelet och det finns även spel där mat är hela temat. Det finns bland annat många spel där målet är att laga mat, sedan har du också matinspirerade spel.

Mat är en viktig del i många videospel

Mat är som sagt en viktig del av många olika videospel. Ofta är det med mat som du får tillbaka livspoäng. Även om du inte spelat så mycket TV-spel så finns det andra mer vardagliga spel som inspireras av mat, exempelvis spelautomater. Där handlar det mer om bilderna som ofta föreställer mat.

Den här typen av spel kan du hitta på valfri smartphones spelbutik. Vill man hellre spela för pengar finns det exempelvis denna lista med de bästa online casinon av SP, i deras utbud hittar du ofta matinspirerade slots. Vi ska däremot ta och titta på främst videospel och lite kända recept som återskapats i verkligheten.

1. Portals scwarzwaldtårta

Pratar vi ikoniska rätter i videospel så måste vi börja med ett bakverk, nämligen Portals kända tårta. Det här är en variant av Black Forest Cake, även känd som Schwarzwaldtårta. Det är en chokladtårta med körsbär som framför allt ser väldigt vacker ut, men den är minst lika god som den är vacker om du gillar körsbär och choklad. Garanterad succé om du serverar den till rätt gäster, och man behöver inte känna till Portal för att uppskatta den.

2. Guild Wars 2 och deras krispiga fiskpannkakor

Guild Wars 2 har många kända maträtter som du kan laga. Det här är mat som du använder i spelet för att återhämta din karaktär och klara dig bättre inför exempelvis bossfighter. Det finns ganska många recept här och många har redan återskapats, men Krispiga Fiskpannkakor är definitivt en av de mer intressanta.

Man lagar dessa med en ganska vanlig pannkakssmet där man sedan blandar i tonfisk, tilapia, röd paprika, sesamfrön och pilgrimsmusslor. Man kan dock med enkelhet byta ut exempelvis tonfisk med annan valfri fisk som passar. Musslorna går också att byta ut till ett billigare alternativ om man vill det.

Man kryddar själva smeten med bland annat ingefära, vitlökspulver och svartpeppar. Det här tillsammans med fisken leder till en utsökt och knaprig fiskpannkaka som samtidigt är en ganska unik maträtt.

3. Yakuza: Like a Dragon och deras kryddiga helvetesgryta

Yakuza: Like a Dragon är ett populärt spel och många kommer ihåg det framför allt för all musik. I spelets bar Survive Bar har du chansen att sjunga med dina vänner, där kommer du att få höra och titta på låten Hells Stew. En del ingredienser kan man se i spelet och låtens text har också en del ledtrådar, så självklart har spelare lyckats återskapa sina egna versioner av rätten.

Vi vet från texten till låten att ingredienserna bland annat är kål, fläsk, lök, kimchi och tofu. Det här är inte ovanliga ingredienser i japansk ”hot pot”, så det låter rimligt att ha det i grytan. Spelarskapade recept har sina varianter men det som är gemensamt är fokuset på starka kryddor, ofta förekommer sichuanpeppar och chili. En del serverar starka köttbullar som tillagas i grytan, något som definitivt passar bra. Det går som sagt att skapa sina egna varianter beroende på hur du väljer att tolka låten, den är inte direkt svår att lyssna på.

4. Don’t Starve Togethers maffiga monsterlasagne

Klei är skaparen av detta välkända överlevnadsspel som framför allt har blivit populärt bland spelare som vill ha roliga spel som man kan spela tillsammans med sina vänner. Som du hör på namnet så är målet att överleva och då är bland annat mat väldigt viktigt. Det har såklart lett till att spelare försökt återskapa en del av recepten, och just Monster Lasagna ser ofta ljuvliga ut. Eftersom vi inte ska bli sjuka rekommenderar vi att man kör med nötkött och inte monsterkött.

Favoriten är utan tvekan de recept som kombinerar lasagne med moussaka. Resultatet är en lasagne där du har ett lager med rostad äggplanta och sedan två lager fyllda med en färs av antingen nötfärs eller en kombination av kyckling- och kalkonfärs. Allt toppas sedan med ett tjockt lager ost. Det blir en väldigt maffig lasagne men du kommer utan tvekan att vara mätt resten av dagen.