Tillsammans med den svenska startupen inom smart förpackning Innoscentia har Emballator Innovation Center testat en dynamisk etikett för hållbarhetstid för kött. Christian Olsson, Materialspecialist på Emballator Innovation Center, har testat etiketten.

Idéen är egentligen ganska enkel, Innoscentia vill hjälpa konsumenter, återförsäljare och producenter att minska matsvinn. Med en dynamisk etikett som skiftar färg beroende på när köttet inte längre är ätbart vill den svenska startupen skapa ett paradigmskifte.

Emballator Innovation Center, med samma strävan att minska matsvinn, blev en del av projektet under 2021 och har sedan dess arbetat med att testa etiketten och förpackningen.

– Eftersom det är bläck i etiketten är det viktigt att det inte överförs till köttet. Vi var tvungna att modifiera testerna för att de skulle matcha verkligheten, så det var lite utmanade, säger Christian Olsson, Materialspecialist på Emballator Innovation Center.

För att kunna skapa rätt förutsättningar fick Christian modifiera migrationen för att säkerställa att materialet inte läckte i cellen. Efter det testades flera materialförändringar.

– Det var viktigt hur etiketten var byggd och vilka lager den hade. Utmaningen var att hitta en lösning som släppte igenom ämnen från köttet men som inte släppte igenom bläcket från andra sidan. Det måste vara en balans. Vi har testat olika etikettlösningar för att se vilken som var bäst, säger Christian och fortsätter:

– Det har varit ett innovativt och spännande projekt. Jag tycker att det är intressant att tänka på hur det går att använda den här lösningen i andra områden.

Nu fortsätter samarbetet och Emballator Innovation Center utvärderar testerna och ger support för att hitta den bästa lösningen till projektet vid behov för Innoscentia.

För Innoscentia var det kritiskt att hitta Emballator Innovation Center.

– För oss har kompetensen som finns på Emballator Innovation Center samt Christians outtröttliga försök att hitta lösningar på komplexa problem varit oerhört viktigt i vår produktutveckling. Som en innovativ kraft i södra Sverige är vi glada över att ha hittat en likasinnad partner och vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med Emballator framöver, Erik Månsson, VD på Innoscentia AB.