I mer än 60 år har konsumenter kunnat njuta av den folkkära Fazer Dumleklubban. Under mars 2021 upphör tillverkningen av klubban på grund av slutet på den tekniska livslängden på produktionslinjen.

Under mars månad 2021 kommer produktionen av Dumles klassiska platta mjölkchokladöverdragna klubba att upphöra på grund av att den tekniska livslängden på produktionslinjen når sitt slut. Den nuvarande produktionslinjen är gammal och har de senaste åren blivit svår att underhålla och reparera.  

– För oss på Fazer är kvalité och säkerhet centralt och vi jobbar kontinuerligt med ständiga förbättringar. Vi har under lång tid försökt hitta en lösning för att på ett effektivt och hållbart sätt fortsätta produktionen av Dumleklubban, men behöver nu konstatera att detta inte längre är möjligt. Det har varit en utmaning att med dagens moderna teknik hitta en produktionslösning till den klassiska Dumleklubban, då hantverket såväl som receptet är lika unika som klubban själv, säger Malin Lindqvist, Brand Manager, Fazer Konfektyr.

Fazer arbetar på en lösning för att kunna producera en ny variant av den klassiska Dumleklubban i framtiden.

–  Vi vet att klubban är en älskad produkt av många konsumenter och vi arbetar ständigt med vårt urval av Dumleprodukter. Vi kommer att fortsätta våra ansträngningar för att utveckla och hitta ett sätt att producera en Dumleklubba igen i framtiden, fortsätter Malin Lindqvist.

Den första platta Dumleklubban tillverkades år 1945

Dumle har sina rötter i Sverige där företaget Mazetti år 1945 producerade den första platta klubban som år 1960 fick namnet Dumle. Fazer förvärvade Mazetti 1975 och Dumle blev en del av Fazers varumärkesportfölj. Varumärket blev betydelsefullt på 80-talet med lanseringen av Dumlekolan som tillverkas på Fazers fabrik i Finland. Varumärket Dumle är starkt förknippat med den 

unika Dumle-smaken i kombination med den mjölkchokladöverdragna kolan. I dag är Dumle ett av de mest populära kolavarumärkena i Norden, samt även internationellt. Dumle säljs i över 30 länder runt om i världen.