ANNONS

Fazer har tilldelats det finska priset ´Star Act Award´ 2020 (Tähtiteko) och därmed fått ett erkännande för sin strategi om innovativ tillverkning av xylitol från havreskal. Bakom priset står det finska förbundet för Mat- och dryckesindustrin och Fazer mottog priset i Helsingfors den 27 november. Även det Svenska Livsmedelspriset 2020 gick till Fazer för den nytänkande och hållbara produkten Havreris.

Innovation är nyckelfaktorer i Fazers strategi och framtida resa. Enligt juryn för Mat- och dryckesindustrins motivering är Fazers xylitol ett förträffligt exempel på finsk innovationsförmåga och cirkulär ekonomi, som därtill kombinerar stor exportpotential med konsumenternas växande efterfrågan på hälsosammare alternativ. Som sötningsmedel erbjuder xylitol en mängd möjligheter för produktutveckling. Efterfrågan ökar snabbt och xylitol av havreskal förväntas väcka globalt intresse. Uppskattningsvis kommer merparten av all xylitol i framtiden att exporteras för bruk i konfektyr-, kosmetik- och läkemedelsindustrier.

– Det är glädjande att se våra havreinnovationer som belyser hur motiverade och nyskapande Fazers medarbetare är. Jag vill gratulera alla i teamen för dessa två fina nordiska priser! Hur vi odlar, producerar och konsumerar mat har stor inverkan på miljö, samhälle och välmående. Innovationer bidrar till ett globalt matsystem som är produktivare, mer hållbart och hälsosammare. Hållbarhet har en central roll i Fazers strategi och innovationer som stöder cirkulär ekonomi, som xylitol av havreskal, visar matindustrins framtida riktning”, säger Mats Liedholm, VD för Fazer Sverige och Fazer Lifestyle Foods, affärsområde med fokus på växtbaserad mat.

Även det svenska Livsmedelspriset 2020 gick till Fazer

Xylitol av havreskal är inte Fazers enda havreinnovation. Tidigare i november utsågs Fazer till vinnare av det Svenska Livsmedelspriset 2020 för sin innovativa produkt Havreris. Den unika havrenyheten är mer näringsrik och orsakar betydligt mindre klimatavtryck än vitt ris från Asien. Enligt juryns för Svenska Livsmedelsprisets motivering är Fazers innovation en inspiration för hela branschen.

Havreris har fått ett gott välkomnande av konsumenter i Sverige och lanseras nu även i övriga Norden.

Fazer först med industriell tillverkning av xylitol av havreskal

Fazers xylitol tillverkas av havreskal, som är en sidoprodukt i havrekvarnprocessen. Tillverkningen påbörjas våren 2021 och fabriken ligger intill Fazers kvarn i Lahtis, Finland, och är den första så kallatbakåt fullt integrerade xylitolfabriken. I tillverkningen nyttjas toppmodern teknologi. Den totala investeringen i xylitolfabriken uppgår till 50 miljoner euro kommer ytterligare att stärka Fazers position som föregångare inom växtbaserade produkter.

Mer om Star Act Award

Vinnaren Fazer utsågs bland sex finalister. Enligt juryn exemplifierade samtliga finalister mat- och dryckesindustrins förmåga att förnya sig, växa och skapa innovationer. Syftet med tävlingen är att öka medvetenheten om den finska mat- och dryckesindustrin och belysa det mångsidiga kunnandet i branschen och dess förmåga till nytänkande. Star Act Award 2020 arrangeras av det finska förbundet för Mat- och Dryckesindustrin.

ANNONS