Nu är det lagligt för människor att äta insektprotein i hela Europa. EU har godkänt mjölmasken som livsmedel och det är fritt fram att äta och att användas i sin helhet, som ingrediens i snacks eller som ingrediens i mat. I Dalarna finns företaget Tebrito som odlar och vidareförädlar matinsekter i en fabrik strax utanför Orsa. Här finns företagaren och vd:n Nils Österström som jobbat med storskalig mjölmaskproduktion i ca 5 år och som förstås nu är glad med stor framtidstro. Tebrito är med i Dalarna Science Parks affärsutvecklingsprocesser.

– Ja, det är verkligen roligt att vi äntligen har fått ett klartecken från EU att mjölmask nu är godkänt som människoföda! EUs befolkning får nya möjligheter att utforska dessa kulinariska läckerheter, menar Nils Österström.

Livsmedelsverket har redan tagit ett beslut för Sverige men att även alla medlemsländer i EU nu omfattas öppnar nya möjligheter för Tebrito.

-Redan idag säljer vi allt vi producerar, bl a frass, dvs mjölexkrementer och insekter som fiskfoder och olika sorters djurmat.

Fiskfoderbranschen arbetar också aktivt för att utveckla ett mer hållbart alternativ till fiskfoder. Idag består fiskfoder mest av sojaprotein som förstör stora delar av regnskogsområden. Här kan insekter vara ett mycket mer miljövänligt alternativ som också har visat sig ha positiva hälsoeffekter på fisk.