ANNONS

I samarbete med Cashewmeetly och grundaren Linnéa Falkinger lanseras nu två unika vegetariska bowls tillverkade av cashewäpple. Cashewäpplet som ingår i färdigrätterna tillverkas genom att ta tillvara på svinnet som uppkommer vid skörden av cashewnötter.

Färdigrätterna Indian Dhal och Spicy Korean säljs i butik och e-handeln från den här veckan, på bland annat Hemköp, Willys, Mathem och Eurocash.

LÄS OCKSÅ: Axfood och Garant först i världen med färdigrätter på cashewäpple från Cashewmeetly

Hållbar livsmedelsinnovation
För varje cashewnöt som skördas slängs ett helt ätbart cashewäpple bort. Bara i Afrika ruttnar uppskattningsvis omkring 20 miljoner ton cashewäpplen varje år. Linnéa Falkinger, den sociala entreprenören bakom Cashewmeetly såg tidigt möjligheterna i att ta vara på svinnet av cashewäpplena i samband med skörd. Med en vision om att produkten skulle vara hållbar från jord till bord skapades ett nytt, mångsidigt och naturligt växtbaserat alternativ till kött. Cashewmeetly förädlas lokalt i produktionsländerna för att skapa nya arbetstillfällen till kvinnor.

Från skörd till slutpaketering
Framställningen av Cashewmeetly sker genom en naturlig, men avancerad förädlingsprocess i flera steg – en innovation som ursprungligen tagits fram tillsammans med kvinnor i Senegal. Det mogna äpplet är känsligt och har en kort hållbarhet som gör att det måste hanteras och slutpaketeras samma dag som det skördas. Bara sex timmar efter att nöten separeras från äpplet börjar nämligen förruttningsprocessen. För att förädla cashewäpplet används solenergi med solugnar som torkar äpplet.

Efter torkningsprocessen får cashewäpplet en köttliknande textur med bra tuggmotstånd. Till smaken är den sötsyrlig med mycket umami.

Vid framställningen av produkten har äpplet ingen kontakt med cashewnöten. Det går därför bra att äta Cashewmeetly som nötallergiker. Cashewäpplet är en naturlig källa till mineraler, järn, fosfor, kalcium, protein, kalcium, fibrer och karoten.

Cashewmeetly är en mångsidig produkt och finns att köpa i butik som torkad ren form. Genom att ta fram färdigrätter gör vi det enkelt för konsumenter att smaka och testa en helt ny råvara.

Hälsosamma portionsrätter i fokus
Hälsosamma och lättillgängliga portionsrätter med mycket grönsaker och smak har varit viktiga värdeord när vi tagit fram våra bowls tillsammans med Cashewmeetly. Förutom cashewäpple innehåller de fullkornsris och över 50% grönsaker.

’’Båda bowls har spännande smaksättningar och mycket smak, vilket kompletterar det tillagade cashewäpplets sötsyrliga karaktär. I våra bowls får cashewäpplet en köttliknande konsistens med bra tuggmotstånd. De är väldigt olika i sina smakprofiler. Indian Dhal är kryddig och värmande god, vilket gör den perfekt när det är kyligare ute och man vill äta något värmande. Spicy Korean är en lättare gryta med fräschör från klassiska koreanska smaker och ingredienser såsom gochujang och shiitake.’’ – Ellinor Puerto, chef sortimentsutveckling för egna märkesvaror på Axfoods inköps och sortimentsbolag Dagab.

Spicy Korean och Indian Dhal ingår i vår befintliga serie med frysta färdiglagade vegetariska bowls.

Garant Spicy Korean, 370 g
Vegetarisk gryta korean style är en fräsch och kryddig gryta med Cashewmeetly och fullkornsris. Grytan innehåller även morot, spenat, lök, tomat, shiitakesvamp och sojabönor. Smaksatt med bland annat miso och gochujangsås. Djupfryst portionsrätt, färdig att värma i mikrovågsugn i ca 8-9 minuter.
Ca pris: 34,95 sek

Garant Indian Dhal, 370 g
Vegetarisk gryta indian style är en kryddig och värmande linsgryta med Cashewmeetly. Grytan innehåller även fullkornsris och morot, blomkål, tomat, kikärter, butternutpumpa, rödlök och kokosmjölk. Djupfryst portionsrätt, färdig att värma i mikrovågsugn i ca 8-9 minuter.
Ca pris: 34,95 sek

ANNONS