ANNONS

Som vi tidigare rapporterat om har pandemins stängda gränser ställt till rejäla problem hos lokala gränshandlare, som tappat stora delar av sina intäkter. För ICA Fjällboden i Hemavan innebar situationen halverade intäkter – men också att många av butikens varor inte blev sålda och riskerade att slängas.

Situationen för gränshandeln snappades upp av Matsmart för ungefär en vecka sedan.

– Vi såg ett inslag om ICA Fjällboden på tv och hörde av oss direkt. Det är en fördel att vi kan vara snabba i sådana här lägen. Allt vi säljer är ju sådant som är räddat, så det är alltid korta ledtider. Under Covid har vi gjort ett antal räddningar från handlare, grossister och restauranger som fått det tufft när kunderna försvunnit. Nu kan de här varorna få bli billigt fredagsmys på andra ställen i landet istället, säger Josefin Fridstrand, Sverigechef på Matsmart.

Grete Tuven, ägare av ICA Fjällboden, säger såhär om samarbetet:

-Vi blev jätteglada när Matsmart hörde av sig till oss, vi har verkligen kämpat för att försöka sälja dessa produkter. Men det går inte, när kunderna inte finns i Hemavan i dessa tuffa tider. Det känns bra att vi tillsammans kan rädda varorna som annars hade slängts bort.

Under pandemin har ICA Fjällboden tappat 80 miljoner kronor i försäljning och fått säga upp hälften av sin personal. Mycket av den läsk och det godis som butiken normalt säljer till norrmän och turister har blivit stående. Totalt handlar räddningen som Matsmart gör om 13 blandade pallar med läsk och godis i större förpackningar, allt från Coca Cola, Pepsi Max och Redbull till M&M’s.

Matsmarts vision är en värld utan matsvinn och de jobbar ständigt med att utveckla sitt hållbarhetsarbete och få fler med på tåget.

– Vi behöver minska våra utsläpp och de värsta utsläppen är de som sker i onödan, som när vi slänger mat som redan producerats. När vi kan göra den här typen av räddningar känns det dubbelt bra. Att vi både kan bidra till miljön och förhoppningsvis göra det lite lättare företagare som har det tufft, avslutar Josefin Fridstrand.

Länk till Svt:s inslag som blev startskottet till räddningen:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/tvarstopp-i-hemavans-kopcentrum-vissa-varor-gar-ut-pa-datum