ANNONS

Under torsdagen presenterade tidningen Byggindustrin vinnarna i Årets Bygge 2022. I kategorin Industri/Logistik och Butikutsågs, något oväntat, en liten men högst klimatinnovativ ICA-butik i skånska Sjöbo till vinnare. Byggnaden Solvik, beställd av Melica/Sjöson, ritad av Semrén & Månsson och konstruerad av Timratec, är en pionjär bland klimatsmarta butikskonstruktioner där utsläppsvinsten nås bland annat genom att bygga helt i trä.

Foto Fredric Seheler
Magnus Uvnäs, projektledare på Sjöson Fastighet. Foto Fredric Seheler

– Det känns prestigefullt att vår byggnad nu har titeln Årets Bygge 2022. Samtidigt är den verkliga vinsten redan inbyggd i butiken. Genom konstruktionen i trä sparar byggnaden nästan 13 ton koldioxid per år. Utan att på något sätt nedvärdera den ärofyllda titeln så har byggnaden redan vunnit den viktigaste segern, säger Magnus Uvnäs, projektledare på Sjöson Fastighet, som är beställare och byggherre för projektet tillsammans med Melica.

Foto Fredric Seheler

Den nya livsmedelsbutiken slog upp dörrarna i november och sätter nu anslaget för hela den nya stadsdelen Westerport som utvecklas i västra Sjöbo. Det nya området ska inte bara attrahera boende från hela Skåneregionen, det ska även bli en levande och attraktiv handelsplats där grannar och tillresande besökare kan mötas. Genom att gestalta den nya butiken på ett spännande sätt uppstår en positiv våg för det nya området. Detta tog tidningen Byggindustrin fasta vid och under torsdagen utsågs ICA-butiken alltså till Årets Bygge 2022.

– Titeln Årets Bygge 2022 är ännu en bekräftelse på att även kommersiella byggnader kan skapas hållbart samtidigt som vi kan skapa en inbjudande butiksupplevelse. Trä är vår tids främsta material för att kunna möta framtidens klimatkrav och skapa offentliga rum som människor tycker om att vistas i. Responsen från butikspersonalen och kunder är väldigt positiv och det här priset delar vi förstås med dem, säger Magnus Uvnäs.

Bakom arkitekturen står välrenommerade Semrén & Månsson som med innovativa lösningar tagit begreppet hållbarhet till nästa nivå. Konstruktionen i svenskt korslimmat trä arbetades fram tillsammans med Timratec, Sveriges spjutspets inom träkonstruktion. Det resulterade i en byggnad med lågt klimatavtryck från dag ett. Enligt en livscykelanalys gjord av teknikkonsulterna på Bengt Dahlgren sparar byggnaden 12,7 ton CO2 per år vilket motsvarar 187 flygningar mellan Arlanda och Köpenhamn eller 78 000 km med bil.

– Den djärva designen ihop med Timratecs kompetens gjorde det möjligt att genomföra projektet. Att konstruera i trä är framtiden och Timratec har utvecklat en verkligt kundanpassad produkt för oss som fastighetsutvecklare. Resultatet öppnar för nya möjligheter för vår bransch men också för dagligvaruhandeln i stort, säger Magnus Uvnäs.

FAKTA

Årets Bygge 2022 utses av Tidningen Byggindustrin.
Vinnare i kategorin industribyggnader/lager/logistik/butik:

Solvik

Byggherre: Melica Invest & Sjöson

Arkitekt: Semrén & Månsson
Konstruktör: Timratec

Entreprenör: Thage i Skåne

Plats: Sjöbo

ANNONS