Orkla-varumärket Frankful utökar nu utbudet på de svenska tacohyllorna med en salsa influerad av koreanska smaker gjord på fruktkött från svensk juiceproduktion som annars hade blivit till matsvinn. Cirka en tredjedel av all mat som produceras idag når inte magen. Och matsvinnet står för 8–10 procent av alla utsläpp av växthusgaser i världen.

Upp till 25 procent av innehållet i Punchy Gochuang Salsa är räddade råvaror som annars skulle blivit matsvinn. Dels innehåller den fruktkött från svensk juiceproduktion, dels tomatrester från Orklas produktionsanläggning i Tollarp. Orkla har som mål att halvera matsvinnet i sin egen verksamhet till 2025. En viktig del för att uppnå det är att hitta cirkulära flöden för det svinn som uppstår.

LÄS OCKSÅ: Cecilia Isaksson Sajland ny hållbarhets- och innovationsdirektör på Orkla Foods Sverige

– Att använda överblivet fruktkött är en liten del av lösningen med matsvinn, men genom att hitta nya cirkulära sätt att använda svinn som uppstår i olika produktionsled kan vi hela tiden utveckla livsmedelsproduktionen. Det vi dessutom upptäckte när vi började göra tester med räddat fruktkött är att det ger salsan en härlig naturlig fruktsötma och en spännande textur. Och tänk att kunna göra en bättre produkt med hjälp av något som tidigare blev matsvinn, säger Josefin Buregård, marknadschef på Orkla Foods Sverige.

LÄS OCKSÅ: Orkla Eslöv blir nu helt fossilfria

Frankful Punchy Gochuang Salsa är en smakrik salsa med både gochuang-kryddning och smak av ingefära, vilket båda är vanliga koreanska smaksättare och perfekt för att variera sin ”vanliga” tacos. Kombinationen gör den både lagom stark och lite söt, vilket är en smakkombination som svenskarna brukar tycka om, tänk på sweat chilins storhet. Orklas insiktstudier visar att tacos idag mer är ett sätt att äta – ur bröd, med goda tillbehör där alla kan skapa sin variant -snarare än en mexikansk måltid.

Frankful.

– Tacoätarna söker unika produkter som adderar variation i form av smak och koncept. Man vill bli överraskad och inspirerad. Fusionkök är en av de största mat- och smaktrenderna just nu, så vi ser att Punchy Gochuang Salsa är en riktigt eftertraktad produkt på tacohyllan, säger Josefin Buregård, marknadschef på Orkla Foods Sverige.

Frankful Punchy Gochuang Salsa är tillagad på Orklas anläggning i skånska Tollarp.