I dag den 9 december publicerades Jordbruksverkets årliga officiella statistik över livsmedelskonsumtionen och dess näringsinnehåll. Med hjälp av statistiken går det nu att följa utvecklingen från 1960-talet fram till 2021.

Statistiken visar att totalkonsumtionen av köksväxter som exempelvis morötter, tomater och inlagd gurka, har nästan fördubblats sedan 1980, till 81 kg per person 2021.

Störst har konsumtionsökningen varit för färska och frysta köksväxter, från 32 till 65 kg per person.

Statistiken visar även att direktkonsumtionen av choklad och konfektyrvaror har ökat med 61 procent sedan 1980 och ligger 2021 på 16 kg per person och år.

Köksväxter

Hur beräknar vi livsmedelskonsumtionen?
Förenklat kan konsumtionen uttryckas som produktion + import – export delat med medelbefolkningen. Syftet med statistiken är inte främst att redovisa exakta siffror för specifika livsmedel under enskilda år utan att följa konsumtionsutvecklingen på lång sikt.

Mer information
Läs mer i det rapporten Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll, uppgifter till och med 2019.