Talgoxens sång är sorgsen och hararna slokar med öronen. Vad har hänt? Friluftsfrämjandet var en av fem pristagare i Lidl Future Initiatives inom ramen för Plastutmaningen 2019. Tack vare stödet från Lidl Sverige lanserades nyligen Skogsmulle och den ledsna fågeln, en barnbok om nedskräpning och uppmuntran att återvinna. Boken släpps nu i samtliga Lidls 203 butiker och finns tillgänglig från och med den 15 mars.

Genom Lidl Future Initiatives ger Lidl Sverige finansiellt stöd till hållbarhetsprojekt som löser utmaningar utanför den egna verksamheten. Genom utlysningarna för ”Plastutmaningen” 2019 och ”Hållbarhetsakuten” 2020 har Lidl Sverige bidragit med sammanlagt 21 miljoner kronor till projekt som bidrar till att göra världen bättre för framtida generationer. Det finansiella stöd som delats ut har möjliggjorts med hjälp av Lidls kunder genom en prishöjning på plastbärkassar från juni 2018 till april 2020. Prishöjningen är ett av många initiativ för att minska konsumtionen av plast.

En av pristagarna i Plastutmaningen 2019 var Friluftsfrämjandet, som med hjälp av stödet från Lidl Future Initiatives tagit fram berättelsen Skogsmulle och den ledsna fågeln, en barnbok som lyfter frågan om plastanvändning och nedskräpning i naturen. Målet med boken är att inspirera en ny generation av barn att upptäcka och värna om naturen, i en tid då det behövs som mest.

– Precis som Skogsmulle och Friluftsfrämjandet vill vi på Lidl minska och motverka nedskräpningen av plast i naturen. Att genom Lidl Future Initiatives kunna stötta en organisation som Friluftsfrämjandet att utbilda och engagera en ny generation om en viktig samhällsfråga på ett så pedagogiskt sätt är oerhört glädjande. Vi hoppas att många av Lidls kunder med barn ska få trevliga lässtunder tillsammans med Skogsmulle, säger Miriam Thunberg, hållbarhetschef Lidl Sverige.

– Skogsmulle är en älskad karaktär som får barn i alla åldrar att upptäcka och utforska naturen. Lidl Future Initiatives har möjliggjort för oss att kunna lansera det här projektet och vi är oerhört glada att den nya boken nu kommer upp på Lidls hyllor och finns tillgänglig runt om i Sverige, säger Adam Bergsveen, kommunikationschef Friluftsfrämjandet.

Skogsmulle och den ledsna fågeln kommer även användas i förskole- och skolverksamhet för att lyfta frågan om nedskräpning och återvinning. Den har skickats ut som kostnadsfri PDF till pedagoger och lärare samt till Friluftsfrämjandets alla ledare och finns tillgänglig i samtliga av Lidls 203 butiker från och med den 15 mars.