Nu uppdaterar MAX sina halloumiburgare till svensk grilloumi. Produceras på mjölk från norrländska gårdar och har 50 procent lägre klimatpåverkan än den importerade halloumin.

– Vår nya grilloumi är gjord på komjölk och är därför lite mindre syrlig och har bra avvägd sälta som gör att smakupplevelsen blir grym. I stort är den lik halloumiburgaren i smaken, men det är i de små nyanserna skillnaderna framträder och jag är väldigt nöjd med resultatet. När det kommer till hållbarhet är skillnaderna desto större eftersom grilloumi har 50 procent mindre klimatpåverkan, säger Jonas Mårtensson, chefskock på MAX Burgers.

LÄS OCKSÅ: MAX stärker närvaro i Stockholm city med ny specialrestaurang på Odenplan

När MAX halloumiburgare lanserades i januari 2016 blev den snabbt en favorit bland gästerna. Det långa samarbetet med Fontana som leverantör av halloumi har lett fram till grilloumin som tillverkas hos Norrmejerier i Umeå. Klimatavtrycket på grilloumi motsvarar åtta kilo Co2e (koldioxidekvivalenter) per kilo grilloumi, vilket är minst 50 procent lägre än för halloumins 16–20 kilo Co2e per kilo. Det minskade klimatavtrycket kommer främst från att mjölkproduktionen i Sverige har lägre klimatpåverkan än på Cypern men också från kortare transporter. Själva grilloumiburgaren, inklusive alla ingredienser, har ett klimatavtryck på 0,8 CO2e jämfört med Halloumiburgaren som har 1,2 CO2e.

Bytet till Grilloumi innefattar samtliga av MAX burgare som samtidigt också får nya namn där halloumi byts ut till grilloumi. Även i dagligvaruhandeln senare i vår kommer MAX halloumiburgare bytas ut till grilloumiburgare.

Grilloumi

–Jag tycker det är extra roligt när en burgare som finns på våra restauranger också lanseras ute i butik. Det ger fler möjligheten att utforska nya smaker och kombinationer. På MAX vill vi erbjuda gästen en stor valfrihet av goda burgare och genom att både servera i restaurang och lansera en grymt god grilloumii butik hoppas jag att fler väljer gröna alternativ; det blir burgare som både smakar och gör gott, säger Jonas Mårtensson.

I samband med bytet till grilloumi lanseras också Grand Deluxe Pepper Jack ’n’ Chili, Lyxshake Hallon & Lakrits och Lyxshake Äppelpaj, Cheese ’n Chili fries. Burgaren serveras på ett sesambröd med picklad röd chili, Pepper Jack-ost, gul lök, isbergssallad och chilimajonnäs med svenskt nötkött, svensk grilloumi eller Delifresh Plant Beef. På nötköttsburgarna serveras också bacon. Lyxshake Hallon & Lakrits och Lyxshake Äppelpaj, Cheese ’n Chili fries och burgarna finns kvar på menyn fram till 18 maj 2022.