För att öka servicegrad och tillgänglighet bygger Möja konsumtionsförening om sin Coop-butik i Långvik till en obemannad butik. Butiken öppnar i midsommarveckan och öppettiderna utökas till 05–22, dvs samma tider som macken har öppet för tankning alla dagar i veckan.

Coop Butiker och Stormarknader lanserar ett helt nytt skärgårdserbjudande till kunder och medlemmar, vare sig de är bofasta skärgårdsbor eller sommargäster. Satsningen omfattar ett flertal noggrant utvalda färjelägen och bryggor i skärgården och bygger på lösningar både året runt och under högsäsong.

Butiken i Långvik på Möja öppnade 1924. Butiken är endast öppen sommartid. Långvik ligger strategisk placerat för båtfolket som seglar ut mot Nassa, Rödlöga eller från Husaröleden via Finnhamn mot norra Möja. Livsmedel och bränsle är viktigt och att kunna erbjuda en kombination med ett utökat öppethållande är framtiden.

Försäljningen i föreningens butiker har ett stort tryck med 1000-tals fritidsboende och besökare under sommarsäsongen.

– Vi brukar säga att vi säljer lika mycket under hela februari som under en dag i juli, Annika Karlsson, vd på Möja konsumtionsförening.

Med Coop Scan & Pay blir det enkelt att checka in, handla, betala och checka ut.

– Man laddar ner appen Scan & Pay och skannar varor direkt med mobilen. Betalar gör man med Swish, kontokort eller Coops matkonto. På macken betalar man med kontokort, berättar Annika Karlsson.

Dagligvaruhandeln utvecklas i snabb takt och obemannade butiker ger kunder och medlemmar bra service och tillgänglighet till butikerna.

Möja konsumtionsförening bildades 1916 och har idag tre butiker varav två butiker på Möja och en butik på Ingmarsö. Möja konsumtionsförening är en av 28 konsumentföreningar i KF. För de ca 500 personer som är fastboende på Möja, Ingmarsö och kringliggande öar är året runt öppna butiker livsnerven för boendet.

– Det här är den första och hittills enda obemannade butiken i skärgården och det är roligt att vara först. Vi får se om våra andra butiker följer efter och blir obemannade eller delvis obemannade i framtiden, säger David Samuelsson som är ordförande i Möja konsumtionsförening.

Coop Långviks koordinater är Latitud: 59,4424   Longitud: 18,9215