Malmöföretaget Lupinta tillverkar tempeh, en fermenterad växtproteinfilé, av lupin. De är vinnare av Årets skånska miljö- och hållbarhetspris som Sysav sponsrar. Priset är en kategori inom Skånska gastronomipriset.

Omsöagsbild; Peter Engström, Sysavs vd, Eslam Salah, vd Lupinta och landshövding Anneli Hulthén på prisutdelningen av Skånska gastronomipriset. Foto: Pierre Orsander

Motiveringen till vinsten löd: ”Synen av vajande lupinfält i den skånska jorden ger hopp för framtiden. Lupinta har visat att närproducerade lupinfrön är ett välsmakande och fullgott alternativ till såväl kött- som sojaprotein. En ”himmaodlad” råvara som förnyar och förbättrar vårt matlandskap.”

Eslam Salah, grundare och vd för Lupinta, tog emot priset. Hej Eslam! Hur kändes det att vinna priset?

-Det var roligt. Det är ett tecken på uppskattning som visar att vi är på rätt väg och det blir också en möjlighet för Lupinta att synas. Vi är en ung startup, utan resurser att få ut vårt budskap på bred front.

Hur startade Lupinta?

-Jag kommer från Egypten och har alltid ätit lupinsnacks. När jag bjöd folk i Sverige på det, gillade de att äta det, men de hade inte hört talas om det innan. Jag började läsa på och fick reda på att vi importerar stora mängder soja till Sverige, trots att vi har ett lokalt europeiskt alternativ som lupin är. Det fick mig att börja tänka. Jag började lära mig mer om lupinproteinet och började tillverka en ny produkt – så föddes Lupinta.

Hur var reaktionerna?

-I början när vi var i idéfasen möttes vi av en hel del skepsis runt lupiner – folk såg dem som giftiga och invasiva växter som de är rädd för att odla, för de kommer att ta över marken. Men de pratade om vilda lupiner – de man odlar är en annan slags lupin. När folk började förstå skillnaden och smaka på lupinprodukterna, så försvann skeptikerna. Jag tycker också att det är en bra konversationsstartare, det är lättare att komma ihåg en produkt gjord av lupiner än en av soja.

Det är inte ofta man hör om lupinodling, fanns det odling i Sverige?

-Ja, lupinerna vi använder i våra produkter kommer från Sverige. Det fanns redan en del odling i Sverige, framförallt till djurfoder, men lupinodling är inte allmänt känt här.

Vad är bra med just lupin som livsmedel?

-Först och främst är det lokalt producerat. Det har också ett högt proteininnehåll och fiberinnehåll samt innehåller lite fett.

Var kan man köpa Lupintas produkter?

-Lupinta säljs i ICA-butiker över hela Sverige, men planen är att utöka, både till fler butiker och fler butikskedjor, under 2021. Nu håller vi på och letar investerare för att kunna skala upp produktionen ytterligare.