ANNONS

Idag, den 5 maj 2022, har nätverket Livsmedel i fokus haft sitt årsmöte. I samband med årsmötet har en ny ordförande valts, det är Klas Johansson, Eurofins Food & Feed Testing. Även Viktoria Olsson, Högskolan i Kristianstad har valts in som ordinarie styrelseledamot.

För många av Livsmedel i fokus medlemmar är Klas Johansson redan ett välbekant namn. Klas som är Sales and Marketing Director på Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB har varit med i styrelsen tidigare, totalt i sex år. Varav de sista två som vice ordförande, innan han blev avtackad på årsmötet i fjol. Men nu är han tillbaka igen, som ordförande.

– Det är ett fantastiskt kul och viktigt uppdrag att få jobba för hela livsmedelsbranschen på det här sättet, från primärproduktion och industri till detaljhandel, lärosäten och universitet. Det är dessutom ett väldigt härligt gäng att få göra det tillsammans med, säger han och syftar på resten av styrelsen.

Klas tar över ordförandeklubban efter Anna-Karin Karlsson, RISE som suttit sin fulla mandatperiod som ordförande och i styrelsen för nätverket.

Vilka frågor brinner du lite extra för?

– Att värna om det svenska men utan att tappa omvärlden och influenser utifrån. Vår egen livsmedelsindustri har så otroligt mycket att ge och bidra med. Kriget i Ukraina har visat på sårbarheten och vikten av att ha en stark livsmedelsförsörjning, säger Klas Johansson.

Som ny ledamot väljs Viktoria Olsson in. Viktoria har lång och bred erfarenhet av mat- och måltidsbranschen. Idag arbetar hon som universtitetslektor inom Mat- och Måltidsvetenskap på Högskolan i Kristianstad och har sin studiebakgrund på SLU

Vad kommer du att bidra med?
–Jag intresserar mig mycket för kompetensfrågor. Vi behöver fler talanger som har livsmedel i fokus! Vidare hoppas jag kunna bidra med lite insikter kring olika strömningar inom forskningen. Jag skulle gärna vilja anlägga ett ännu mer internationellt perspektiv på både utbildnings- och forskningsfrågor och försöka hjälpa till att bevaka utvecklingen i vår omvärld.

Varför är det här ett spännande uppdrag?
–Jag har en djup tilltro till samverkan och är övertygad om att nätverksarbete är en viktig faktor för att livsmedelsbranschen ska förbli relevant i alla led.

Livsmedel i fokus styrelsen består av; Sara Sundquist Livsmedelsföretagen (vice ordförande) Christian Nyrén Svensk Lantbruksforskning, Annika Strömberg BioGaia, Elén Faxö OlsAro Crop Biotech, Elin Stoij Lantmännen, Johan Persson Solina, Lena Sparring Ica. Adjungerande; Niklas Warén Ica, Skattmästare, Ingela Stenson Chefredaktör Livsmedel i fokus, Cecilia Öster verksamhetsledare Livsmedel i fokus.

ANNONS