Sedan fågelinfluensa av typen H5N8 upptäckts på en fjäderfäanläggning i Skåne har cirka 35 000 fåglar avlivats. Nu fortsätter arbetet med smittbekämpningen och att sanera anläggningen. Jordbruksverket har tagit hjälp av frivilligresurser från Blå Stjärnan samt Försvarsmakten för att underlätta hanteringen.

Den 3 januari bekräftades att en större fjäderfäanläggning i södra Skåne drabbats av fågelinfluensa. Smittan hade då påvisats i två av gårdens tolv hus. Jordbruksverket beslutade att samtliga djur i de aktuella byggnaderna skulle avlivas och byggnaderna saneras.

− Fåglar i ytterligare hus på anläggningen har uppvisat ökad dödlighet. Målsättningen är att snabbt stoppa smittspridningen och därför avlivas även djuren i två hus till, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Husen är spärrade sedan tidigare och ett restriktionsområde på en mil runt besättningen har satts upp, vilket innebär ytterligare skärpta krav kring bland annat att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar.

− Vi jobbar intensivt med smittbekämpningen och att tömma stallarna så att anläggningen sedan kan saneras och desinficeras. Det är ett omfattande och resurskrävande arbete, därför har vi tagit hjälp av frivilligorganisationen Blå Stjärnan och Försvarsmakten, säger Robert ter Horst, Jordbruksverkets insatschef på plats.

I dagsläget är gården i Skåne den tredje gård i Sverige som bekräftats drabbad av fågelinfluensa sedan i november. Tidigare fall är en kalkonbesättning och en hobbyhönsbesättning, även dessa i Skåne.