Livsmedelsföretaget Paulig planerar att avyttra Gold&Green, en verksamhet inom växtbaserat protein, för att fokusera på att driva tillväxt inom företagets huvudkategorier Tex Mex, kaffe, kryddor och snacks. Paulig har ingått ett avtal om att sälja varumärket och dess immateriella rättigheter och R&D-funktion till det finska mejeri- och matföretaget Valio. Paulig initierar en plan för att fasa ut den resterande delen av Gold&Green Foods verksamhet som är exkluderad från transaktionen och Gold&Green Foods kommer att inleda samarbetsförhandlingar med sina anställda.

Gold&Green Foods, känt för sin revolutionerande växtbaserade innovation Pulled Oats, har varit en del av Paulig sedan 2016. Paulig har investerat i varumärket, dess produktion, organisation och internationella tillväxt.

LÄS OCKSÅ: Paulig förvärvar Liven

Rolf Ladau
Pauligs koncernchef och vd Rolf Ladau. FOTO: Valtteri Kantanen

– Vi vet att växtbaserad kost är en växande trend och vi kommer att fortsätta att bidra till denna genom våra produktkategorier Tex Mex, kryddor och snacks. Vi har under åren investerat i den internationella tillväxten av Gold&Green och sortimentet finns för närvarande i 17 länder. Men vi har inte kunnat skala upp verksamheten på ett lönsamt sätt, säger Pauligs koncernchef och vd Rolf Ladau, och fortsätter:

– Avtalet med Valio säkrar kontinuiteten för det här unika och innovativa varumärket och möjliggör förverkligandet av dess fulla potential i framtiden.

Tuomas Salusjärvi, Executive Vice President, Growth Businesses and R&D på Valio.

– Gold&Green har varit en pionjär inom växtbaserad mat och produktutveckling och på Valio har vi framgångsrikt utvecklat vår växtbaserade produktportfölj Oddlygood. Nu välkomnar vi Gold&Greens utvecklingsteam till oss i syfte att nå vårt strategiska mål – att ytterligare stärka vår position på den växande globala marknaden för växtprotein. Tillsammans kommer vi att vidareutveckla innovationerna i Gold&Greens pipeline och fortsätta varumärkets resa, säger Tuomas Salusjärvi, Executive Vice President, Growth Businesses and R&D på Valio.

Gold&Green inleder samarbetsförhandlingar

Avtalet med Valio omfattar alla rättigheter för varumärket Gold&Green samt tillhörande immateriella rättigheter och R&D. Gold&Green Foods R&D-team blir en del av Valio från och med den 1 mars 2022.

Avtalet med Valio omfattar inte övrig verksamhet inom Gold&Green Foods och Gold&Green Foods produktionsanläggning i Järvenpää. Paulig kommer att fortsätta Gold&Green Foods nuvarande verksamhet och sälja Gold&Green-produkter till alla marknader under licens från Valio fram till en eventuell avveckling av verksamheten. Parterna kommer också att undersöka möjliga alternativ för att säkerställa tillgängligheten av utvalda produkter.

Gold&Green Foods kommer att inleda samarbetsförhandlingar i enlighet med finsk lagstiftning. Den planerade nedläggningen skulle ske senare under 2022 och direkt påverka 69 anställda inom Gold&Green Foods. Övriga anställda inom Paulig kommer inte att omfattas av förhandlingarna.