Efter att ha fasat ut allt rött kött lägger salladspionjären Picadeli nu fokus på att reducera plast genom ett plastfritt lock till sina salladsskålar och genom att ta bort engångsdressingsburkarna, Även ett veganskt kycklingsubstitut från Quorn adderas till salladsbarerna. att agera på den skenande klimatkrisen. Det är Stora Enso som tillverkar lock av formpressad fiber till Picadelis nya salladslock.

Åtgärderna är del av ett långsiktigt hållbarhetsengagemang med målet att fortsätta reducera företagets klimatavtryck. Initiativen syftar också till att inspirera fler företag i livsmedelsbranschen att agera på den skenande klimatkrisen.

Lock av formpressad fiber

Enligt data från organisationen Earth Day slängs åtta miljoner ton plast i haven varje år, något som påverkar vår planet, hälsa och naturliv negativt. Engångsartiklar är en stor del av problemet och därför introducerar Picadeli nu ett nytt 100 procent plastfritt salladslock, framtaget i samarbete med Stora Enso. Initiativet beräknas skona naturen på 120 ton plast årligen och är ett av företagets största klimatinitiativ efter att ha slutat med allt rött kött i sina salladsbarer i höstas.

LÄS OCKSÅ: AI ska ta Picadelis salladsbarer till nästa nivå

– Vissa menar att det inte existerar nyttig snabbmat men jag tycker vi kan känna oss trygga med att säga att vi har bevisat att de har fel. Nu vill vi bevisa att snabbmat också kan bidra till en välmående planet. Därför är vi stolta över våra senaste framsteg och är fast beslutna att fortsätta bidra till både hälsosamma människor och en hälsosam planet, säger David von Laskowski, global VD för Picadeli.”

En annan åtgärd för att reducera Picadelis plastavfall är att engångsdressingsburkarna i salladsbarerna nu ersätts av stationära flaskor. Genom den nya lösningen minskar inte bara plasten i volym, det avfall som väl uppstår kan också återvinnas i stället för att hamna i parker eller andra offentliga miljöer. Picadeli passar samtidigt på att uppdatera dressingrecepten och lanserar flera nya smaker med ekologiska ingredienser, bättre smak och nya smaker.

Nytt kycklingsubstitut från Quorn gör det enklare att välja växtbaserat

All existerande forskning visar att animalisk mat har ett högre klimatavtryck än växtbaserad. Picadeli har sedan starten 2009 erbjudit en variation av växtbaserade alternativ och idag är 70 procent av utbudet veganskt och 90 procent lakto-ovo-vegetariskt. Företaget tar nu nästa steg i att reducera köttkonsumtionen i sina salladsbarer och introducerar ett kycklingsubstitut, gjort av mykoprotein, från det växtbaserade matföretaget Quorn, och gör det på så sätt lättare för kunderna att göra hållbara val.

– Vi är stolta över att vara “fast-food-de-la-future” och det innebär inte bara god och fräsch mat. Picadeli har ett tydligt hållbarhetsfokus genom innovativ växtbaserad mat, lösningar för minskat matsvinn och hållbara förpackningar, säger Kristoffer Sunér, Head of Food & Quality på Picadeli.