Restaurangkedjan MAX Burgers släpper för första gången försäljnings- och klimatsiffror i rapporten Gröna Burgarkartan som visar var i landet som trenden att äta gröna burgare vuxit sig starkast. Rapporten visar att försäljningen av de gröna burgarna nästan nio dubblats på sex år och att de nu står för nära en femtedel av försäljningen.

Platser som Medborgarplatsen i Stockholm, Åre i Jämtlandsfjällen, Lund och Trollhättan tillhör dem som sticker ut i statistiken.
Inte oväntat är det storstäderna som leder utvecklingen där stadsdelar som Medborgarplatsen i Stockholm och Partille utanför Göteborg sticker ut. Men även på mindre orter som Åre och städer som Kalmar, Lund, Nyköping, Mjölby och Uddevalla äts det mer gröna burgare än i resten av landet, medan Trollhättan är staden där man äter de mest klimatsnåla burgarna.

LÄS OCKSÅ: LikeMeat-produkterna kända från Max finns nu i större förpackning i frysen

Av rapporten som bygger på 2020 års försäljningssiffror från drygt 50 miljoner gäster på 143 restauranger i Sverige, Norge och Polen framgår det att de gröna måltiderna, dvs måltider som är helt växtbaserade eller lakto-ovo vegetariska stod för 18,23 procent av den totala försäljningsvolymen. Det kan jämföras med 2,06 procent år 2014, vilket innebär en ökning med hela
16,17 procentenheter på bara sex år.

Richard Bergfors, vd på MAX Burgers

— Genom att dela med oss av våra framgångar med klimatsnåla gröna burgare på menyn vill vi inspirera andra och visa vad man faktiskt kan åstadkomma, säger Richard Bergfors, vd på MAX Burgers. Vi är en del av klimatproblemet och behöver därför vara en del av lösningen. Åren 2013 – 2020 har vi minskat klimatpåverkan i hela vår värdekedja med 24% per omsatt krona.

— Det viktigaste vi kan göra för att minska vår klimatpåverkan är att hela tiden arbeta för att höja smaken på de gröna burgarna som har en låg klimatpåverkan och att få våra gäster att våga prova på dem. I framtiden behöver ännu fler tycka att gröna burgare smakar bättre än de med hög klimatpåverkan om vi ska kunna minska vår klimatpåverkan, påpekar Kaj Török. Vårt mål är att
minska vårt avtryck med i snitt minst 4 procent per år fram till 2050.

Eftersom det är valår har man i rapporten även ställt frågan till samtliga riksdagspartier om vilka åtgärder de vill vidta för att ställa om det svenska matsystemet för att nå 1,5 graders målet samt låtit mat- och klimatexperterna Anna Richert, WWF, Fredrik Hedenus, Chalmers och Elin Röös, SLU kommentera partiernas svar. Experterna påpekar bland annat att partierna visserligen anger åtgärder för att ställa om produktionen i en mer fossilfri riktning men saknar mål för en hållbar och hälsosam matkonsumtion.
Uppgifterna om klimatpåverkan bygger på Max Burgers egen analys av hela företagets påverkan på klimatet från jord till bord, där även gästernas resa till och från restaurangen räknas in.