ANNONS

Det är meteorologisk vår i Skåne och då blir längtan extra stor efter ett glas frisk, bubblig cider i solskenet. Lagom till vårvädret presenteras årets cidrar i Kiviks Musteris serie Deras finaste och den 1 mars lanseras en av dessa, Ingrid-Marie, på Systembolaget.

– Våra finaste är Kiviks Musteris sortiment med hantverksmässigt gjorda äppelmuster och cidrar som tillverkas i små volymer och som säljs under begränsad tid. Efter lanseringen av äppelmusterna från höstens skörd är det nu cidrarnas tur att presenteras.Sortimentet består av olika sorters cider som, antingen är gjorda på en utvald äppelsort, eller på äpplen från en specifik plats, säger Carl Levinsson produktchef på Kiviks Musteri

Vissa äppelsorter gör sig extra bra i cider. Belle de Boskoop och Ingrid-Marie är några av guldkornen bland svenska äpplen och får därför vara huvudingredienser i Kiviks Musteris sortrena cidrar.

Faktorer som var äpplet odlas och hur jordmån, väder och vind ser ut just där sätter alla sin karaktär på äpplenas smak och är lika viktiga som äppelsorten i sig för att få fram cider med riktigt god smak och av hög kvalité. Därför har Kiviks Musteri även tagit fram platsspecifika cidrar från odlingar där äpplena mognar gynnsammast.

–  Det som är utmärkande för årets cidrar är de har en ganska låg sötma och en frisk, framträdande syra som gör dem till ett väldigt bra komplement till mat. Givetvis passar de även bra att njuta av som de är, säger Carl Levinsson.


Ingrid-Marie 2021 5,5%, 27,5 cl.
Systembolaget: art nr 1064-03, 21 kr.
En trycktanksjäst, alkoholstark cider gjord på Ingrid-Marie, en av våra klassiska äppelsorter och en stor favorit i Sverige. Mycket tack vare sitt vackra, röda skal och sin runda, förföriska och fylliga smak. Resultatet blev en cider med livlig syra och elegant fruktighet. Smak och doft har en förnimmelse av Ingrid Marie-äpplets aromer som samsas med vit persika, syrlig ananas, päron och honungsmelon. Passar till fisk och skaldjur. Lanseras hos Systembolaget 1 mars.

Ingrid-Marie 2021 2,2%, 75 cl.
En trycktanksjäst, alkoholsvag cider gjord på Ingrid-Marie. Cidern är livligt frisk och har en tydlig doft av gröna äpplen och druva samt en smak av päron, kiwi och krusbär. Passar till lättare mat såsom kyckling, sallader eller enklare pastarätter. Säljs av Kiviks Musteris egna butiker.

ANNONS