På den lilla gården, långt ut i skogen mellan Västervik och Oskarshamn ligger Skälshult gård chilikokeri. Här har det kokats sort-chilisås för matlagning i tre år, men nu går företaget vidare och lanserar två färdiga såser och två smaksatta vinägrar.

– Vi tycker det är roligt att allt fler upptäcker chili som krydda och smaksättare. Att laga mat med chili ger måltiden en helt ny dimension vad gäller smak, säger Martin Enestedt.

Skälshult gårds sort-chilisås för matlagning är helt unika produkter på marknaden, då det är ren chilisås som bara innehåller 60% sortchili och 40% vinäger. All smak kommer från den specifika chilisorten. De innehåller inga andra ingredienser. De här såserna används vid matlagning, som smaksättare.

Men företaget har märkt en stor efterfrågan på svenskproducerad färdig sås, som bara är att hälla på tallriken och äta direkt.

– Intresset för lokal mat och svenskproducerat är stort, och det ser ut som att det kommer att växa sig ännu starkare. Att kunna erbjuda den här typen av produkt, tillverkad här i småländska skogen är jätteroligt, säger Martin Enestedt.

Nu lanseras en fruktig och rökig Barbeque, samt en frisk Skärgårdssås med citrus. Bara att ställa fram på bordet och hälla på burgaren, fisken, pizzan eller omeletten.

Samtidigt lanseras också två smaksatta vinägrar. En rökt vinäger med Chipotle, samt en med citrus och Starflame.

– Med våra smaksättare vill vi uppmuntra och utmana allt fler att laga och äta god mat, med bra råvaror. Vi jobbar också en hel del med utvecklandet av recept, och på hemsidan finns idag ett 70-tal chilirecept för inspiration och matglädje, säger Mariana Enestedt.

På gården finns två växthus där de odlar så mycket av chilin de kan själva, men de samarbetar även med andra odlare.

– Att odla miljövänligt är en självklarhet för oss, och vi jobbar mycket med biologisk mångfald och med att hushålla med naturresurser och skapa en hållbar verksamhet, både för miljö, djur och människor, säger Mariana Enestedt.

Skälshult Gårds produkter finns idag i cirka 60 butiker i hela landet. Återförsäljare består både av små gårdsbutiker och dagligvaruhandeln.