Fyll Skafferiet! Från självhushåll till trend heter utställningen som berättar om hur mat och matlagning har gått från att vara en överlevnadsfråga till att bli en statussymbol.

Fler och fler intresserar sig för mathantverk, konsten att laga mat från grunden med traditionella tekniker. Hantverket som förr sköttes av kvinnor har i dag blivit en manlig sysselsättning. Den matlagning som förr var nödvändig för att klara tider med dålig skörd och brist på råvaror har i dag blivit en sorts statussymbol. Numera lagar vi inte mat för att fylla förråden inför vintern utan också för att bygga vår egen identitet. Dessutom går det ökade intresset hand i hand med en större medvetenhet kring klimatet, våra sätt att konsumera, producera och hållbar utveckling. Det sätts surdegar, stoppas korv och bryggs öl i hushållen runt om i hela Sverige.

I Fyll skafferiet! visas olika typer av mathantverk, som att konservera, sylta, safta, göra ost, tillverka korv och baka bröd med surdeg. Det är mathantverk som grundar sig i en tid då de flesta levde i självhushåll. Man var tvungen att ta tillvara på sensommarens skörd och höstens slakt så att det skulle räcka hela året. Att äta färsk mat var ovanligt, snarare åt man först den mat som var äldst.

Idag slänger vi en tredjedel av all mat som produceras, även mat som inte blivit dålig. Den sparsamhet som rådde förr försvann i takt med att fler skaffade kyl och frys och att livsmedelsindustrin utvecklades.

Utställningen lyfter frågor kring hur vi genom att ändra våra matvanor kan måna om klimatet och minska utsläppen av växthusgaser. Också valen av olika redskap för matlagningen har bäring på hållbarhet och vår egen hälsa.

Med föremål, foton och konserveringsmetoder ges historiska och nutida perspektiv på mathantverk. Välkommen att inspireras till eget mathantverkande!

Plats: Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping
Tid: 7 nov till 25 april