I senaste numret (nr 4/5) av Bamsetidningen återfinns serien Matsvinns-kampen. Serien handlar om när Bamses barns klass får en stor utmaning i skolan. De ska försöka minska sitt matsvinn drastiskt. Förutom den engagerande och lärorika berättelsen bjuds det också på konkreta tips på en faktasida och ett roligt “Mathjälte-spel”. Dessutom medverkar en av pristagarna i tävlingen ”Resterkocken”, 8-åriga Sonja Leve, med sitt bästa restrecept.

Under ett år i Sverige kastas ungefär 19 kg fullt ätbar mat per person i soporna. Att odla, föda upp djur och laga mat belastar miljön och det är därför inte bra att så mycket av maten som tas fram slängs. Därför vill tidningen Bamse nu lära sina läsare hur man kan minska på matsvinnet.

Matsvinn. Vad kan det vara för något? Nöffa i Bamsetrillingarnas klass tror att det är mat som försvinner. På sätt och vis har hon rätt. Det är mat som slängs, men som hade kunnat ätas om man hade tagit hand om maten på rätt sätt.

Författaren Susanne Adolfsson har skrivit berättelsen Matsvinns-kampen som finns att läsa i senaste numret (nr 4/5) av Bamsetidningen. Serien handlar om när trillingarnas klass får en stor utmaning i skolan. De ska försöka minska sitt matsvinn drastiskt.

– Vi tror att detta viktiga ämne kommer att engagera våra läsare och deras familjer, säger Charlotta Borelius som är chefredaktör på tidningen. Att minska på matsvinnet är en tydlig, konkret handling som alla kan hjälpa till med – små som stora.

Förutom den engagerande och lärorika berättelsen bjuds det också på konkreta tips på en faktasida och ett roligt “Mathjälte-spel”. Dessutom medverkar en av pristagarna i tävlingen ”Resterkocken”, 8-åriga Sonja Leve, med sitt bästa restrecept.

Som komplement till Bamsetidningens matsvinnstema har lärarna Sarah Hederstierna och Sema Björk tagit fram ett pedagogiskt lektionsupplägg för skolundervisning i årskurs 1-4. Lärarhandledningen finns att ladda ner gratis från skolsajten serieriundervisningen.se

Bamse nr 4/5 finns nu ute i butik.