Genom snabb infrysning av livsmedel med kryogen teknik, där den låga temperaturen i flytande kväve, -196º, C används, bibehålls utseende, textur och smak på produkten samtidigt som hållbarheten förlängs.

– Det här är den överlägset bästa metoden att frysa livsmedel, säger Peter Jansson, Head of Business Development Bulk & Onsite på Linde Gas, som levererar kompletta lösningar för kryogen frysning.

Merparten av industriell livsmedelsfrysning i Sverige görs med konventionell teknik, i frysrum och annan frysutrustning, där kompressorsystem med ammoniak producerar kylan, som typiskt arbetar med -18 till – 40 grader. 

Linde Gas har lösningar inom så kallad kryogen frysning.

– Med vår teknik sprayas flytande kväve över produkten samtidigt som fläktar blåser den kalla gasen mot den. Då kan vi enkelt nå -100ºC och en snabb och effektiv infrysning, förklarar Peter Jansson.

Linde Gas har olika tekniska lösningar

En allmän uppfattning är att kryogen frysning är dyrare än konventionell frysning. Väger man dock in bevarad produktkvalitet, låg viktförlust och den kapacitet som en kompakt kryogen frys ger på liten golvyta, är det oftast den bästa lösningen.

– Viktförlust är en viktig faktor när man arbetar med frysning av livsmedel. Långsam infrysning torkar ut produkten och minskar också mängden produkt som man kan sälja och få betalt för, förklarar han.

I Lindes produktprogram för kryogen frysning ingår kontinuerliga frysar; tunnel- och spiralfrysar för in-lineproduktion och batchfrysar. Valet av frys avgörs av sättet man producerar på, produktens egenskaper, önskad utgående temperatur på produkten och fryskapacitet.  

Linde Gas har ett flexibelt erbjudande

Förbrukningsvaran vid kryogen frysning är flytande kväve. Konceptet bygger på att man installerar en lagringstank för kväve på utsidan och drar rör fram till frysen.  Lagringstanken har ett övervakningssystem som automatiskt skickar signal när det är dags för påfyllning.

Linde Gas både säljer och hyr ut frysutrustning, tar hand om installation och igångkörning samt löpande underhåll.

– Väljer man alternativet att hyra, får kunden högsta möjliga flexibilitet och lägsta risk.  Man kan börja med en frys med viss kapacitet och när produktionen ökar, kan man enkelt byta ut den mot en större. Då har kunden heller ingen investeringströskel, säger Peter Jansson och avslutar: 

– Är man som livsmedelsproducent nyfiken på vår teknik så är man välkommen att komma och testa kylning och frysning av sina produkter på Linde Nordic Food Center i Helsingborg.  

Om Linde Gas 

Linde Gas är ett världsledande gasbolag och teknikbolag med verksamhet i över 100 länder och ca 80 000 medarbetare globalt.  

Missionen är att göra världen mer produktiv genom att tillhandahålla högkvalitativa lösningar med gas, teknik och tjänster som gör kunderna mer framgångsrika och hållbara och som bidrar till att bevara och skydda vår planet.

Läs mer på: www.linde-gas.se