För att säkra hållbar produktion av djupfrysta laxfiléer lanserar Findus nu en naturell laxfilé certifierad enligt märkningen Aquaculture Stewardship Council (ASC). Genom att välja ASC-certifierad lax kan Findus garantera att produktionen tar hänsyn till både miljön och sociala förhållanden. Arbetet med certifieringar är en del av Findus långsiktiga hållbarhetsstrategi för en hållbar framtid för miljö och människa, lokalt och globalt.

–Findus laxfiléer är en populär produkt på den svenska marknaden. Lax är en delikatess som har blivit en klassiker som är lätt att tillaga och rik på både protein och essentiella omega 3-fettsyror. Vi är därför glada att kunna erbjuda ASC-certifierad laxfilé. På så sätt fortsätter vi att underlätta för våra konsumenter att göra bra val, säger Christina Natt och Dag, Brand Manager på Findus.

Arbetet för hållbara hav är ett av Findus mest prioriterade områden. Findus var först med att introducera MSC-märkt fisk på den svenska marknaden och redan 2015 var all Findus vildfångad fisk certifierad. ASC-certifierade odlingar tar hänsyn till miljö, biodiversitet, vattenbestånd, artrikedom, samt ansvar för foder och sociala förhållanden för dem som arbetar i och kring fiskodlingarna. Nu arbetar Findus för att uppnå målsättningen att certifiera även all odlad fisk inom det kommande året.

– Vi har samarbetat med ASC i många år och vi tycker att det är en bra märkning som ställer långtgående krav på ansvarsfull fiskodling. Genom att ASC-certifiera all vår odlade fisk kommer vi inom snar framtid ha en helt certifierad fiskportfölj, säger Maria Svantemark, Nordic Sustainability Manager på Findus.

Findus ASC-certifierade laxfilé är renskurna filéer i 4-pack. En förpackning innehåller 500g. Fisken är odlad på Färöarna. Produkten går att finna i frysdisken på Coop, Hemköp, Netto, Willys, Mathem.se och Mat.se från vecka 19.