Idag korades Lidl-butiken i Visby som vinnare i det prestigefyllda priset Årets Bygge 2021, i kategorin industri/butik. LINK Arkitektur är arkitekten och generalkonsulten bakom det hållbara bygget.

I en direktsänd prisutdelning på Byggindustrin korades Årets Bygge 2021. Lidl-butiken i Visby stod som vinnare i kategorin industri/butik. Priset delades ut för trettionde året i rad och bedöms utifrån kriterierna: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

LÄS OCKSÅ: Lidl-butik nominerad till Årets Bygge

– Vi har jobbat intensivt med detta under en lång period. Jag vill rikta en stor eloge till alla som arbetat strategiskt och operativt med det här projektet, säger Mattias Tas, hållbarhetschef på Lidl Fastigheter.

Lidl-butiken på Gotland är den första byggnaden att erhålla SGBC:s certifiering NollCO2 – den högst rankade hållbarhetscertifieringen i Sverige. Nu har projektet också prisats för sin process och just samverkan har varit en vinnande framgångsfaktor.

Samverkan

Byggprojektet har krävt ett helhetstänkande genom hela processen där beställare, arkitekt och byggentreprenör har arbetat tätt tillsammans. Med noggranna uträkningar och genomtänkta val av material, fasader, glasytor, isolering, solavskärmning och energisystem har klimatpåverkan reducerats till en nettonollutsläppsbyggnad.

– Jag är otroligt stolt över den här utmärkelsen! Vi har arbetat hårt med att nå de högt uppsatta hållbarhetsmålen i projektet och jag är övertygad om att vi kan nå ännu längre i nästa projekt. Att ett projekt med så hög hållbarhetsprofil utses till Årets Bygge är glädjande för alla som arbetar för en mer hållbar byggbransch. Med denna bekräftelse hoppas jag att fler aktörer blir motiverade till just det, säger Andreas Lebisch, ansvarig arkitekt på LINK arkitektur.

Juryns motivering

”En helt klimatneutral byggnad som sätter standarden för kommande expansion, där inget har lämnats åt slumpen: Klinkerplattorna har ersatts av slipat betonggolv, taket klätts med koldioxidsänkande solpaneler och väggarna dekorerats med fågelholkar. Nu kan alla handla hållbart”

LINK Arkitektur står även bakom de tidigare nominerade projekten Skandionkliniken och Umeås badhus Navet.

Läs mer om Lidl