Färsodlarna, en uppstickare inom svenskt växtbaserat protein, utmanar nu köttfärsen genom attsläppa sin första, helt unika produkt: en svenskodlad färs gjord på bara fyra ingredienser – svensksötlupin, åkerböna, gråärt och raps från svenska åkrar. För att möta den ökande efterfrågan påvegansk och närodlad mat med kort och begriplig ingredienslista intar nu Färsodlarna den grönamarknaden.

Baserad på flera års utveckling, testande och hårt arbete lanserar nu Färsodlarna den första färsenmed rötterna i Sverige. Färsodlarna tar över stafettpinnen från den icke-vinstdrivande aktörenAxfoundation, som redan 2017 började utveckla svensk baljväxtfärs. Färsodlarna tillträderägandeskapet med ambitionen att öka efterfrågan på svenska baljväxter, och samtidigt bidra tillminskad konsumtion av kött.

– Vi är mycket stolta över denna unika innovation. Vårt mål på Färsodlarna är att ge människortillgång till fantastisk, god, växtbaserad mat som är lätt att tillaga. Då gör vi det enkelt och gott attminska sitt klimatavtryck. Vår första produkt är Svenskodlad Färs som nu finns i dagligvaruhandelnberättar Oddgeir Hole, VD, Färsodlarna.

”Färsen”

Den svenskodlade färsen är vegansk och man kan använda den precis som vanlig köttfärs i sinavanliga recept. Färsen innehåller enbart de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps frånsvenska åkrar. Det enda som har tillsatts är salt. Svenskodlad färs är gjord med en så enkel metod attalla med köttkvarn kan göra sin egen färs hemma.

”Bara fyra ingredienser”

Färsen innehåller enbart de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps från svenska åkrar.Tillsammans bildar ingredienserna en färs som kan ersätta köttfärs.Sötlupin – är en proteinrik baljväxt som näringsmässigt liknar sojabönan, men som går att odla iSverige. Inte att förväxla med den giftiga trädgårdslupinen som växer i landets vägkanter.

Gråärt – är en nordisk ikon som liknar den mångsidiga kikärten. Gråärten ger den svenskodlade färsen en god, fyllig och nötig smak. En historiskt viktig baljväxt som börjar bli allt trendigare att använda i matlagning.

Åkerböna – ger den svenskodlade färsen struktur i form av fiber, protein och smak i form av umami. Trots sin goda smak har den tidigare mest använts som djurfoder.

Raps – bidrar med vitaminer och nyttiga fetter. Resterna från tillverkningen av kallpressad rapsolja, så kallad rapspasta, binder ihop de magra baljväxterna och ger färsen en fyllig konsistens och nötig smak.

”Från böna till färdig produkt” 

Torkad sötlupin, gråärt och åkerböna läggs i blöt några timmar. Efter förvällningen kokas baljväxternatill en mjuk konsistens, dels för malningens skull, men framförallt för att kroppen ska kunna ta uppbaljväxternas näring och inga lektiner ska finnas kvar. Sen blandas dem med rapspasta och salt för attfå rätt konsistens och smak. Slutligen mals allt till fin svenskodlad färs.