Flera matjättar larmar om att maten kommer bli dyrare. Nu flaggar även City Gross vd för rejäla prishöjningar. – Vi kommer se matpriser vi inte har sett tidigare, säger han till Dagens Industri.

City Gross spår att kedjans matpriser kommer höjas rejält, rapporterar Dagens Industri.

– Min bild är att vi står inför väldigt tuffa justeringar och kommer att se matpriser vi inte har sett tidigare, säger Lars Ljungälv som är vd på familjeägda Bergendahl & Son som äger dagligvarukedjan City Gross, till tidningen.

Tidigare har även matjättar som Ica och Axfood larmat om högre matpriser.

– Precis som våra konkurrenter har vi en hel avdelning som bevakar kostnadsutvecklingen i alla olika led. Det vi ser nu är extremt, inte minst efter kriget i Ukraina och det går inte längre att låtsas att kostnadsökningarna inte kommer att slå igenom i högre matpriser för konsumenterna, fortsätter Lars Ljungälv.

City Gross driver i dag 43 butiker med tyngdpunkt på södra Sverige.

Experter spår skenande priser

Höjda energikostnader och skenande bränslepriser är några av anledningarna till att makaronerna, falukorven och frukostmackan nu kostar mer än de smakar i flera svenska butiker.

Enligt Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, väntas ytterligare höjningar.

– Till att börja med var vi på väg mot prishöjningar på mat redan innan kriget bröt ut. Sedan ger kriget en extra skjuts. Det som händer är att produktionen av spannmål, som är en viktig del av de flesta livsmedel, blir dyrare och utbudet mindre, säger han.

En faktor är att gödselpriserna har stigit.

– Dels är Ryssland en stor producent av gödsel och dels krävs det mycket energi för att tillverka gödsel och energipriserna är mycket höga. Dessutom blir transporter och förpackningar dyrare, så det slår brett det här.