Efter bara ett par år på Systembolagets hyllor har Ekobryggeriet Ekologiska Gin, den första ekologiska svenska ginen i sortimentet, blivit en favorit bland svenska konsumenter och satt försäljningsrekord. Lanserad i mars 2023 har den snabbt tagit sig till toppen av försäljningslistorna och överträffat alla andra svenska gin i försäljning per liter, vilket utmanar de mest etablerade konkurrenterna.

Ekobryggeriet Ekologiska Gin.

En avgörande faktor bakom dess framgång ligger i dess rena, ekologiska smakprofil som påminner om den svenska naturen.

I början av 2023 förvärvade dryckesföretaget Umida Group tonicbolaget Ekobryggeriet och utvidgade sitt sortiment med en ekologisk gin. Produkten vann Systembolagets krävande upphandling som sätter höga standarder för hållbarhet, smak och prisklass. Ekobryggeriet Ekologisk Gin har sedan dess visat sig vara en försäljningssuccé och rapporterat lysande resultat för sitt första försäljningsår.

Under 2023 sålde Ekobryggeriet Ekologisk Gin 80 934 liter, vilket gör den till den mest sålda svenska gin och överträffar den sammanslagna volymen av konkurrenter som Stockholms Bränneri, Hernö Gin och Hellströms Gin. Preliminära siffror för de första månaderna av 2024 visar att försäljningen håller i sig och förutspås att det blir ännu ett rekordår.

Filip Lundquist, VD på Umida Group, uttrycker sin glädje över framgången och säger: ”Det har varit fantastiskt roligt att se de fina resultaten efter lanseringen av Ekobryggeriet Ekologisk Gin. Det visar på att konsumenterna har saknat en klassisk och hållbar gin i en överkomlig priskategori, och försäljningssuccén markerar en milstolpe i Umida Groups bolagsutveckling som ledande spritproducent.”

”Ett år på hyllan och redan svenskarnas favoritgin Ekobryggeriet Ekologisk
Gin slår försäljningsrekord”

Ekobryggeriet Ekologisk Gin är en högkvalitativ gin med smak av svenska enbär, fräsch koriander, syrlig citrus och angelikarot, utvecklad av Umida Groups Master Blender Daniel Henriksson. Dess ekologiska karaktär bidrar till en ren och genuin smakupplevelse. Ginen förpackas i en klimatsmart PET-flaska till det attraktiva priset 259 kr exklusive pant.

Ekobryggeriet Ekologiska Gin.

Daniel Henriksson, Master Blender på Umida Group, delar med sig av sin syn på produkten och säger: ”Ekologisk dryckesprodukt bidrar naturligtvis till att belasta miljön mindre, men något jag hoppas sprida kunskap om är vad ekologiska råvaror gör för smaken. Att Ekobryggeriet Ekologisk Gin har blivit så populär beror främst på den oslagbara känslan av en ren och god smak som påminner om den svenska naturen.”

Charlotte Lindmark från Butiksnytt, som smakade på ginet för vår räkning, uttryckte en positiv reaktion på smakupplevelsen. Hon beskrev ginet som uppfriskande och balanserat med en tydlig ton av enbär som kompletterades perfekt av den friska och citrusiga smaken från pink grapefrukten. Lindmark ansåg att kombinationen av gin och pink grapefrukt skapade en harmonisk och spännande smakprofil som passade väl för att avnjutas som en uppfriskande drink.

Vidare provade Lindmark också ginet med tonic water och fann även där att den ekologiska ginen var förträfflig. Hon uttryckte att den ekologiska ginen upprätthöll sin karaktäristiska renhet och kvalitet även när den blandades med tonic water, och att den utgjorde en förföriskt balanserad och njutbar drink. Lindmark framhöll även att den kyliga temperaturen från tonicen förstärkte ginhaltens friska och livfulla karaktär, vilket bidrog till att göra smakupplevelsen än mer behaglig och välkomnande.”

Ginen har erhållit Systembolagets prestigefyllda märkning ’Hållbart val’, som delas ut till produkter som uppfyller flertalet stränga hållbarhetskriterier. Ekobryggeriet Ekologisk Gin är den första ginen hos Systembolaget som klarat den hårda granskningen.

Text: Redaktionen – Butiksnytt