Plötsligt bara händer det – man springer på en idé som är så genial att den hade kunnat vara ens egen. Det hände oss senast för några veckor sedan, företaget Kronfågel hade den goda smaken att skicka oss information om sin senaste produktnyhet: en julskinka baserad på kyckling.

FÖRST SOM SIST, för det måste sägas – idén är verkligen fullständigt genial. Hur många är inte trötta på både gris och nötkött? Hur många har helt enkelt inte slutat att äta det av miljö- eller hälsoskäl? Om man till de grupperna lägger den numera ganska stora del av befolkningen som avstår exempelvis griskött av religiösa skäl, ja, då börjar det likna en hyfsat stor del av oss konsumenter. För även om man bekänner sig till si eller så religion, varför ska man behöva avstå när julskinkan står på bordet?

Den klassiska julmaten fortsätter att dominera på svenskarnas julbord och för många är julskinkan lika självklar som Kalle Anka. Julskinkan har en lång historia och förekom redan under vikingatiden, men det var först under 1800-talet den slog igenom ordentligt på de svenska julborden. Sedan dess har den haft en given plats i mitten på julbordet. Vad är bakgrunden till att ni har tagit fram en julskinka som är gjord på kyckling?

– Vi vet att många konsumenter önskar fler valmöjligheter och fler alternativ till de traditionella julrätterna. Därför valde vi att utveckla och skapa en svensk färdigkokt kycklingjulskinka, som är både hälsosam och god, säger Anders Ferlin, innovations- och produktutvecklingschef på Kronfågel.

Även om den klassiska julmaten, såsom köttbullar, prinskorv, sill och Janssons frestelse, fortsätter att dominera är det många som efterfrågar andra alternativ. Allt fler vill äta mer hälsosam och kli – matvänlig mat även vid jul. Men kan det verkligen smaka som ”riktig” julskinka? Om det skiljer alls, hur skiljer sig julskinka gjord på kyckling gentemot den traditionella julskinkan?

– Vår kycklingjulskinka är tillagad på klassiskt vis. Rimmad och färdigkokt med traditionell julskinkelake och färdig att äta. Griljera på klassiskt vis och servera på knäckemacka med en klick senap, fantastiskt gott, tipsar Anders.

Är det någon visuell skillnad, eller ser det ut som en ”vanlig” julskinka?

– Den är något ljusare i färgen, eftersom den är gjord av kycklingfilé. Det gör att den ser väldigt fräsch ut.

I EN BUTIK NÄRA DIG

Och att det är gott, att det smakar som julskinka, om det kan vi på redaktionen för Butiksnytt vittna om. I skiftet mellan sommar och höst satte vi oss ned vid ett juldukat bord för att provsmaka denna nya sensation. Självklart fanns flera sorters senap och hårt bröd på bordet. Och vi kan väl säga så här – julstämningen var inte långt borta. Fantastiskt gott. Ingen av oss som deltog i testet uttryckte någon saknad efter grisversionen av julskinka. En av deltagarna menade att den här innovationen bara skulle vara möjlig att slå om man lyckades få fram en alkoholfri snaps som fortfarande fick det att snurra till en aning i huvudet. Men då har man nog passerat det möjligas gräns för innovationsnivå.

Vi ger hur som helst kycklingjulskinkan högsta poäng. Då den släpps i butik, första veckan i november kommer vi definitivt att tillhöra de första kunderna. Vi bad Anders Ferlin på Kronfågel att besvara ytterligare ett par frågor.

Vilken målgrupp vänder ni er till?

– Vi vänder oss givetvis till alla som älskar kyckling och inte kan få nog av det goda, hälsosamma och klimatvänliga vita köttet. Men också dem som vill minska på det röda köttet men ändå uppleva traditionella smaker.

Produktfakta

Kronfågels Kycklingjulskinka produceras av svensk gårdskyckling och tillagas här i Sverige. Den har en kötthalt på 88 procent, är färdigkokt och väger 900 gram. Priset kommer att ligga på cirka 139 kr/ styck.