Spaghetti är en av svenskarnas pastafavoriter. Själva formen spaghetti, som betyder snöre, kommer från södra Italien medan traditionen att blanda ägg i degen kommer från norr. I Zeta Spaghetti all’uovo, en ny premiumpasta som är grövre än den traditionella spaghettin, möts de båda i fulländad symbios.

För matälskare i norra Italien är valet enkelt – äggpasta smakar alltid bäst och serveras gärna tillsammans med mustiga ost- och ragusåser.

– Äggpasta är som ett mellanting mellan torr pasta och färsk pasta. Äggen gör degen extra spänstig samt klibbfri och smakupplevelsen blir rustikare och större. Det gör att det känns extra kul att som första aktör på marknaden erbjuda spaghetti med färska ägg, då det är en av de populäraste pastasorterna i Sverige, säger Måns Falk, ansvarig för Accademia Di Luca, Di Luca & Di Lucas egen matakademi.

Svenska Ägg

Zeta Spaghetti all’uovo innehåller 4 ägg per kilo pastadeg och bakas precis som Zetas vanliga spaghetti enbart på hundra procent finaste durumvete. Det gör proteinhalten hög, hela 14 procent, vilket är en förutsättning för bra kokegenskaper och härlig al dente-känsla. Zeta Spaghetti all’uovo är även bronsvalsad och aningen tjockare i formen än traditionell spaghetti.

-Bronsvalsningen ruggar upp ytan på pastan och gör den sträv. Det gör att pastan suger upp såsens smaker extra bra. Som all pasta passar den till det mesta men extra bra till finfördelade såser med tomat som bas eller med Pesto Genovese, säger Måns.

Zeta Spaghetti all’uovo, 500 g, kostar cirka 25 kronor och säljs på Coop.

Läs mer om Di Luca & Di Lucas