Olivolja är ett av de bästa vegetabiliska fetterna som finns. Trots det är andra typer av fetter fortfarande vanligare vid exempelvis varm matlagning.

-Vi tror det beror på att många är ovana vid olivsmaken. Det är synd då olivolja är ett fett med bra fettsammansättning. Därför har vi tagit fram Zeta Gentile, en olivolja med en mildare smak då tio procent av oljan är varmpressad, berättar Christian Di Luca, VD på familjeföretaget Di Luca & Di Luca.

Kallpressad jungfruolivolja består enbart av oljan från pressade olivfrukter. Det ger olivoljan en intensiv och kryddig smak som uppskattas av många i både varm och kall matlagning, men inte alla. För att bredda sortimentet av milda matlagningsoljor lanserar Di Luca & Di Luca en olivolja som till nittio procent består av extra jungfruolivolja samt tio procent varmpressad olivolja som upphettats för att mildra smak och doft.

–  Med Zeta Gentile kan vi erbjuda en olivolja utan olivfruktens typiska pepprighet, och som ändå har kvar alla andra fördelar, berättar Christian Di Luca.

Olivolja är ett växtbaserat fett som till största delen är enkelomättat, alltså ett av de fetter som Livsmedelsverket rekommenderar att man bör äta mer av i stället för mättat fett från djurriket*. Zeta Gentile är även D-vitaminberikad för att underlätta intaget av vitamin D, något som är särskilt viktigt under årets mörkaste månader då vi i Norden ofta behöver ett tillskott.

D-vitamin är viktigt för skelettet och tänderna men uppmärksammas även alltmer när det gäller immunförsvaret. Olivoljan till Zeta Gentile kommer från Spanien och Grekland och berikas med 19,5 mikrogram D-vitamin per 100 ml. Drygt tre matskedar per dag motsvarar dagsbehovet för en vuxen.

– Zeta Gentile är särskilt bra till varm matlagning och en bra nybörjarolja för dem som inte är vana vid smaken på olivolja och föredrar en mild variant. Vår förhoppning är att de med tiden väljer olivolja lite oftare, kan hitta nya favoriter i sortimentet och börjar uppskatta olivoljans alla smaknyanser, säger Christian.

Zeta Gentile säljs i tre olika storlekar: 1 liter, 75 ml och 50 ml. Priset är cirka 77kr, 62 kr samt 50 kr och de finns att köpa på Coop, Ica, Hemköp, Willys och Citygross.