Nu tar Di Luca & Di Luca med varumärket Zeta ytterligare ett steg mot en mer hållbar livsmedelsproduktion. Vecka 15 försvinner de sista konservburkarna från hyllan och ersätts med tetra i stället. En kartongförpackning bidrar med 52 procent lägre CO2-avtryck än en konservburk*, består till två tredjedelar av papper och minskar Di Luca & Di Lucas metallförbrukning med 92 ton per år.

Valet av förpackning har stor påverkan på klimatavtrycket, och därför skrotar familjeföretaget Di Luca & Di Luca de sista konservburkarna som finns kvar inom kategorin baljväxter.

-En kartongförpackning bidrar med 52 procent lägre CO2-avtryck än en konservburk om man ser till hela livscykeln. Det visar det tyska forskningsinstitutet IFEUs undersökning. Dessutom minskar förpackningsbytet vår metallförbrukning med 92 ton per år, berättar Helene Rehnberg, inköpschef på Di Luca & Di Luca.

IFEU, German Institute for Energy and Environmental Research, är ett tyst forskningsinstitut som tittat på alla de faktorer som påverkar miljön i en livscykelanalys: från hur råvaran till förpackningen tas fram och processas, till hur den hanteras och fylls i produktionsled. Man kartlägger även hur förpackningen transporteras till försäljningsplatsen och hur den tas om hand efter förbrukning.

-Som alltid är hållbarhetsfrågorna komplexa. Men allt sammantaget visar att en kartongförpackning bidrar med 52 procent lägre CO2-avtryck än en konservburk och det var avgörande för vårt beslut, säger Helene.

Zetas nya bönförpackning i kartong är aningen större än tidigare, 480 g i stället för 410 g, kostar cirka 14 kronor och finns på Ica, Coop, Citygross samt Hemköp. Följande sorter finns i den nya förpackningsstorleken: kikärtor, kidneybönor, stora vita bönor, svarta bönor, blandade bönor samt gröna linser.

-Vår nya, lite större bönförpackningen är ensam i sitt slag på hyllan och vi tror att den kommer att uppskattas av den stora familjen och de som gillar att äta mycket vegetariskt. Förutom att bönor är goda är det billig mat, finns i många varianter, är rika på fiber, ökar mättnadskänslan och är ett bra alternativ för alla som vill dra ner på köttkonsumtionen då de är proteinrika, avslutar Helene.