Förvärvet av Alimentation Santé – en ledande aktör inom ekologiska och växtbaserade livsmedel i Frankrike och Spanien – utgör en strategiskt viktig plattform för Midsonas fortsatta europeiska expansion.

Stärker Midsonas ställning inom ekologiska och växtbaserade livsmedel och ger nya, unika möjligheter, bland annat inom växtbaserade köttalternativ.

Den totala köpeskillingen är cirka 57,5 miljoner euro (604 miljoner kronor[1]) på skuldfri basis. Förvärvet finansieras genom ett brygglån och Midsona avser att göra en företrädesemission motsvarande upp till 600 miljoner kronor senare i år.

Under 2019 förväntas Alimentation Santé uppnå en omsättning på cirka 40 miljoner euro (420 miljoner kronor) och justerat EBITDA på cirka 5 miljoner euro (53 miljoner kronor). Synergier förväntas ha en årlig effekt på cirka 2 miljoner euro (21 miljoner kronor), fullt realiserade under 2021.

Alimentation Santés produktportfölj, med de ledande varumärkena Celnat och Vegetalia samt det nyare, prisbelönta varumärket Happy Bio, stärker och kompletterar Midsonas befintliga ekologiska och växtbaserade portfölj. Dessutom erbjuder Alimentation Santé nya produktionsmöjligheter i attraktiva segment som rostade gryn och växtbaserade köttalternativ, till exempel veggie burgers. 

Peter Åsberg, vd för Midsona. 

-Efter en framgångsrik expansion av våra ledande ekologiska och växtbaserade varumärken i Norden satsar vi på att bli ledande i Europa. Förvärvet av Davert förra året gav en viktig plattform i DACH-regionen, som vi nyligen kompletterade med tilläggsförvärvet av Eisblümerl. Alimentation Santé är en plattform för ytterligare tillväxt i Frankrike, Spanien och andra sydeuropeiska marknader, säger Peter Åsberg, vd för Midsona. 

Alimentation Santé kommer efter förvärvet att fortsätt drivas som en fristående enhet under ledning av dess nuvarande vd Marjolaine Cevoz Goyat.

-I och med beslutet att fokusera på vår kärnverksamhet är vi glada över att Alimentation Santé kommer att gå samman med Midsona, som vi ser som en ideal framtida ägare till företaget, säger Xavier Reischer, vd för Panzani.