För att hylla Norrland och den norrländska mjölken låter Norrmejerier fyra norrländska konstnärer gestalta ”Kärlek till Norrland” genom att skapa egna tolkningar av det finaste vardagsföremål vi kan tänka oss – mjölkpaketet. Verken, som är skapade av konstnärer från Luleå, Umeå och Örnsköldsvik, består av allt från digitala verk till akryl på canvas.

Norrmejeriers kampanj på temat ”Kärlek till Norrland” pågår mellan 13 januari och 2 februari. Fyra konstnärer har fått uppgiften att tolka ett vardagligt norrländskt bruksföremål, mjölkpaketet, och skapa ett unikt konstverk för att hylla Norrland och den norrländska mjölken.

– Våra ägare, de norrländska mjölkbönderna, levererar året runt norrländska mejeriprodukter till butikerna och bidrar till öppna landskap och ett levande Norrland. Men det levande Norrland vi älskar innefattar även kulturen. Därför ger vi nu plats åt konsten och låter norrländska konstnärer manifestera sin kärlek till Norrland genom det finaste vardagsföremålet vi vet – mjölkpaketet, säger Kristina Stiernspetz, kommunikationschef på Norrmejerier.

Konstnärerna Elisabet Linna Persson från Luleå, Linda Lundin från Örnsköldsvik samt Umeåborna Anders Granberg och Jessica Arevärn har alla tagit sig an uppgiften. För att kunna genomföra konstprojektet behövdes en tydlig uppdragsbeskrivning – att utgå från Norrmejeriers mjölkpaket. Titlarna för konstverken är ”Kontraster”, ”Återvinning.”, ”Lycka.” och ”Jag dricker mjölk vit som snö och återvinner paketet för vår miljö.”. När och hur norrlänningarna kommer att få möjlighet att se konsten på lite närmare håll avslöjas senare i januari.

– Den norrländska mjölken är en stor del av det Norrland vi känner och älskar, samtidigt som mjölkpaketen har blivit en så vardaglig syn att vi glömmer bort och tar dem för givna. Vi vill därför ge mjölkpaketen den plats och uppmärksamhet de förtjänar och vad kan då vara bättre än att föreviga den i norrländska konstverk, säger Kristina Stiernspetz.

Medverkande konstnärer och konstverk:

  • Elisabet Linna Persson, Luleå – Handkolorerat grafik-collage: ”Jag dricker mjölk vit som snö och återvinner paketet för vår miljö.
  • Anders Granberg, Umeå – Kulspetspenna på papper (verket är beskuret): ”Återvinning.
  • Linda Lundin, Örnsköldsvik – Akryl på canvas (verket är beskuret): ”Lycka.
  • Jessica Arevärn, Umeå – Digital teknik: ”Kontraster


För att läsa mer om mjölk och konsten att göra gott, se: norrmejerier.se/konstenattgöragott