Lidl Sverige fortsätter sin storsatsning på ett utökat sortiment av svensk mat. Andelen mat från svenska leverantörer fortsätter att öka och tar ytterligare plats på Lidls hyllor. Det har gått ett drygt år sedan Lidl startade ett snabbspår för små, svenska matproducenter vilket lett till ett stort antal nya leverantörer. Nu har samarbete inletts med ytterligare tre producenter – Kling Glass, Östgötasvamp och Mjälloms Tunnbröd.

När pandemin slog till för drygt ett år sedan reagerade Lidl blixtsnabbt på de svenska matproducenternas rop om hjälp och öppnade ett snabbspår för dem. ”Vi stöttar svenska leverantörer” har givit ett stort antal matproducenter möjlighet att sälja sina produkter i Lidls drygt 200 butiker runt om i landet.

– Vi är stolta över att ständigt utöka vårt sortiment av mat från små, svenska leverantörer. Vi vet att det uppskattas av våra kunder. Hittills har vi sålt över 3,3 miljoner varor inom ramen för vårt projekt som syftar till att stötta svenska leverantörer, säger Peter Kebrič, Inköpsdirektör, Lidl Sverige. Det är roligt att vi nu inlett samarbete med ytterligare tre leverantörer.

Traditionsrika Mjälloms Tunnbröd från Ullånger på Höga Kusten är en av flera nya, små svenska leverantörer som Lidl inlett samarbete med. Mjälloms Tunnbröd tillverkar gyllengräddade tunnbröd utifrån ett originalrecept i över 100 år.

Torbjörn Ullsten, VD på Mjälloms Tunnbröd.

– Utan samarbetet med Lidl så hade det varit en tuffare utmaning för oss att fortsätta att utveckla hantverket och företaget som min farmor startade 1923, säger Torbjörn Ullsten, VD på Mjälloms Tunnbröd.

I Mariestad på Västgötaslätten finns glasstillverkaren Klings Glass, som blir ytterligare ett tillskott i Lidls butiker. De har gjort glass sedan 50-talet på svenska råvaror som svensk grädde och svenska bär. Nu mera finns flera av Klings smaker, som exempelvis blåbär och vanilj i Lidls butiker. Även champinjoner och portabello från Östgötasvamp i Vikingstad utanför Linköping kommer nu att finnas i Lidls över 200 butiker från Trelleborg i söder till Boden i norr. Bakom företaget finns fyra ingenjörer med ursprung i Iran som bestämde sig för att odla svamp på heltid.