Sveriges första kontantlösa mataffär har öppnats och du får endast handla med bankkort.

Det är Coop i Grand centralhuset, i Sundbyberg utanför Stockholm, som är den första matbutiken som inte tar emot kontanter.

– Det kommer säkert att komma in synpunkter. Men vill man betala med kontanter så kommer vi tyvärr inte kunna ta emot det. Vi får dock vara lyhörda för alla åsikter, säger butikschefen Joakim Andersson till mitti.se.

Sundbybergs Coop-butik är nu den första mataffären i hela Sverige som inte tar emot kontanter som betalning.

Linus Edestav, distriktschef på Coop, tycker att det blir tryggare för alla.

 Det är den första helt kontantlösa butiken inom dagligvaruhandeln i landet och Coops pilotprojekt. Det ligger helt rätt i tiden – är tryggt för alla som handlar och för personalen. Plus att det är en hanteringskostnad att ha hand om kontanter, berättar han för mitti.se.

Kommer att bli kritiserade

Joakim Andersson, butikschef på Coop, säger att de vet om att en del folk kommer att ge dem kritik och att det kommer förmodligen att finnas missnöjda kunder.

– Det kommer säkert att komma in synpunkter. Men vill man betala med kontanter så kommer vi tyvärr inte kunna ta emot det. Vi får dock vara lyhörda för alla åsikter, säger han till mitti.se.

Nya Coop-butiken accepterar endast kort betalning just nu men betalningsmöjligheterna kommer förmodligen att utökas till fler.

– Ja. Det kommer nog att komma fler betalningsmöjligheter som swish och Apple Pay, säger Linus Edestav och Joakim Andersson.

Vad tycker du? Är det ett steg mot rätt riktning eller är det ett steg mot fel håll?

Gå in på vår Facebooksida @butiksnytt och tyck till.