Trots att äggen är fullt ätbara så tvingas flera livsmedelsbutiker inom EU att slänga stora mängder, på grund av ett tidigt bäst före datum som regleras av lag.

– Matsvinn är ett hån mot klimatet och det är också en attack mot svenska konsumenters plånböcker, säger Jytte Guteland, S-parlamentariker till Butiksnytt.

Ett hån mot klimatet

Livsmedelsbutiker inom EU måste se till att få sina ägg sålda senast en vecka innan bäst före-datum. De ägg som inte säljs innan dess måste slängas, vilket sammanlagt blir enorma mängder för alla butiker.

Men äggen är ätbara efter de bäst före-datum som anges, vilket gör att den mängd som slängs bidrar till det stora matsvinn på 500 000 ton per år som Sverige har.

COOPs vd: ”Tvingas slänga prima, fullt ätbara ägg”

Anledningen är en lagstadgad regel som butikerna måste följa

S-parlamentariker, Jytte Guteland.

– Den här märkningen är otidsenlig, eftersom ägg ofta förvaras i kyl i dag. Vi vill jobba för att få till en smartare märkning av ägg och andra livsmedel. Jag vill fungera som en blåslampa på kommissionen och få dem att leverera konkreta förslag till parlamentet, säger Jytte Guteland, S-parlamentariker till Butiksnytt.

Magnus Johansson
Magnus Johansson, VD Coop.

Livsmedelsjätten Coops vd Magnus Johansson, är en av de som vill att reglerna ändras så att butik-kedjan tvingas slänga stora mängder ägg på grund av en lagstiftning. I en artikel på Aftonbladet Debatt uppmanar han EU-parlamentariker att se över lagen, för att minska matsvinnet.– Det här betyder alltså att våra butiker tvingas slänga prima, fullt ätbara ägg en vecka innan bäst-före-datum på grund av en dåligt utformad EU-lag. Det här är en orimlig lagstiftning som bidrar till att matsvinnet ökar, skriver han.