Sopköket lanserar nu Sveriges första cirkulära frysmat gjord på räddade råvaror. De färdiglagade rätterna är tillagade av varor som annars skulle ha kasserats som svinn. Måltiderna säljs sedan cirkulärt tillbaka till just de två ICA respektive Coopbutiker som levererat råvarorna. Rätterna finns i butik från 11 november.

Matsvinnet står idag för tio procent av världens totala växthusgaser, vilket är fyra gånger mer än vad flygindustrin orsakar. Om alla hjälps åt och gör vad de kan för att minska matsvinnet skulle det alltså ha en betydande effekt på klimatkrisen.

Sopköket grundades 2015 av entreprenören Filip Lundin. Han ville göra skillnad både för miljön och för utsatta människor och kom på idén att tillaga måltider av matsvinn från livsmedelsbutiker. I dag driver han cateringverksamhet och håller till i Söderhallarna i Stockholm, en verksamhet som minskar matsvinnet från ICA Kvantum Södermalm och Coop Medborgarplatsen med ett ton i veckan. Sedans start har Sopköket tagit hand om cirka 45 ton råvaror som annars skulle ha slängts, vilket motsvarar ett koldioxidutsläpp på ungefär 90 ton.

Nu blir det enklare för konsumenterna att äta Sopkökets cirkulära måltider hemma. Den 11 november lanserar företaget Sveriges första färdiglagade frysmat gjord på räddade råvaror från Coop Medborgarplatsen samt ICA Kvantum Södermalm. De färdiglagade rätterna kommer initialt att säljas i just dessa två butiker.

– Genom att köpa våra färdigrätter sparar konsumenterna tid i livspusslet samtidigt som de gör något för miljön. Dessutom är de goda och vällagade, säger Filip Lundin, vd och grundare för Sopköket.

De fyra frysmåltider som lanseras i första etappen är Pappas Tomatsås med SejfiléElins KimchigrytaFarmors Curry och en smoothie. Förutom räddade råvaror från ovan nämnda ICA- och Coopbutiker innehåller rätterna även ingredienser från Kvalitetsfisk AB, Quorn samt Årets Kock-finalen

– Vi strävar efter att det alltid ska finnas minst tre sorters frysta rätter i butik. Utbudet kan variera då rätterna utgår ifrån vilka råvaror som vi lyckas rädda varje vecka, säger Filip Lundin.

Andelen räddade råvaror som ingår i varje måltid är beroende av vilka produkter de får in. Målet är att den ska ligga på 65–95 procent.

Förutom att bidra till minskad klimatpåverkan stöttar Sopköket utsatta människor. Måltider som blir över i cateringverksamheten skänker de till behövande och i Sopkökets team ingår flera medarbetare som tidigare stod utanför arbetsmarknaden.

Sopköket har vunnit en rad priser och utmärkelser. De har bland annat stått som vinnare av Änglamarkspriset 2021 av KF och Coop, fått Stockholms Innovationsstipendium Social och Ekologisk Hållbarhet av Stockholms Stad 2021, vunnit Årets Hållbarhetsinsats av Nätverket Hållbar Besöksnäring, utnämnts till 100% Cirkulärt av White Guide 2021 där priset var sex månaders coachning av mästerkocken Johan Gottberg.