Det som redan är gott kan ibland bli ännu godare. Nu utökas Zetas risottofamilj med Zeta Carnaroli Gran Reserva Cá Del Cru, ett premiumris som erbjuder helt nya smakupplevelser.

-Riset lufttorkas i två år i stället för en månad som är det vanliga. Det gör att smakämnena flyttar in i kärnan och inte försvinner när skalet tas bort vid poleringen, berättar Måns Falk, ansvarig för Di Luca & Di Lucas matakademi.

En av Italiens mest kända och älskade signaturrätter är risotto. Men som alltid i Italien, där kärleken till maten och råvarorna genomsyrar hela kulturen, finns 2500 olika sorters ris och kvaliteterna skiftar. Samtliga sorter klassificeras, och till risotto används enbart de två finaste som generellt är lite större, har ett rikt näringsinnehåll och avlånga korn som är mycket stärkelserika. Stärkelsen är viktig för att kornet ska behålla sin spänst och tuggmotstånd vid kokning.

-Vi använder enbart sorterna carnaroli eller arborio som tillhör klassen ”superfino” till Zeta risottoris. De risen har den bästa förmågan att absorbera vätska och samtidigt släppa ifrån sig stärkelse. Det ger den typiska ”al dente-känslan” och precis rätt krämighet som en äkta risotto ska ha, berättar Måns Falk, ansvarig för Di Luca och Di Lucas egen matakademi.

Utöver nya Zeta Carnaroli Gran Reserva Cá Del Cru, finns redan Zeta Arborio samt Zeta Carnaroli i sortimentet. Samtliga har italienskt ursprung och kommer från den bördiga PO-slätten i norra Italien, men där upphör likheterna. Medan arborioris kännetecknas av sina glänsande korn som ökar i volym när de kokas, imponerar carnaroliris med sin höga stärkelsehalt som alltid ger perfekt krämighet. Och nu lanseras en extra fin, långlagrad variant av Carnaroli.

-Det är en riktig premiumprodukt tänkt till en lite lyxigare måltid. Till skillnad från andra risottoris som torkas i ungefär en månad, lufttorkas riset till Zeta Carnaroli Gran Reserva Cá Del Cru i hela två år. Det gör att de smak- och näringsämnen, som till stor del sitter i skalet, flyttar in i riskornet och inte försvinner när skalet tas bort vid poleringen, berättar Måns

-Hela processen är väldigt delikat. Riset skördas enbart under september och oktober och bara när luftfuktigheten är exakt rätt. Om det regnar måste man vänta. Riset vänds även regelbundet under torkperioden, precis som man gjorde i forna tiders mathantverk. Kanske är det därför vi tycker att Zeta Carnaroli Gran Reserva Cá Del Cru smakar som förr när allt ris polerades för hand, avslutar Måns.

Ett paket med Zeta Carnaroli Gran Reserva Cá Del Cru innehåller 700 g. Eftersom riset näst intill bör behandlas som en färskvara är det uppdelat i två vakuumförpackade påsar à 350 g, och varje påse räcker till 4-5 portioner. Produkten finns att köpa på Ica och kostar cirka 50 kronor.