Är Sveriges konsumenter redo för en helt ny förpackningstyp för olivolja? På Di Luca & Di Luca tror det då klimatpåverkan är lägre, och lanserar marknadens första ekologiska extra jungfruolivolja i en förpackning från Tetra Pak.

-I Sverige är vi vana vid att köpa mjölk i kartongförpackning, men inte olivolja. Det vill vi ändra på. Kartongförpackningen har flera fördelar då den bevarar kvaliteten på produkten länge, väger mindre än många andra förpackningar och har ett lågt koldioxidavtryck, säger Helene Rehnberg, inköpschef på Di Luca & Di Luca.

Som förste aktör på marknaden presenterar Di Luca & Di Luca en ekologisk extra jungfruolivolja i praktisk förpackning från Tetra Pak, Zeta Olivolja Fruttato Eko.

– Förmodligen känns det ovant för konsumenten i början, men vi hoppas att de är öppna för en ny typ av förpackning även när det gäller olivolja. I dag kan man köpa vin av bra kvalitet i kartongförpackning och vinbranschen är ändå hyfsat traditionell. Vem kunde tro det för några år sedan, säger Helene Rehnberg, inköpschef.

I en stark hållbarhetstrend har kartongförpackningen många fördelar. Den består till 75 procent av kartong, är lätt att återvinna och har lägre klimatpåverkan än många andra förpackningsalternativ*. Dessutom väger den endast 22 g jämfört med en glasflaska som väger 351 g.

-Det blir definitivt den lättaste olivoljan att bära hem från affären. Dessutom tar den mindre plats och är okrossbar vilket gör den extra praktisk på resan, i båten eller husbilen. Att den väger så lite och kan packas effektivt under transporten är också viktigt ur ett miljöperspektiv, säger Helene.

En annan aspekt är kartongförpackningens förmåga att bevara kvaliteten på olivolja. Kartongförpackningen skyddar effektivt oljan mot ljus och syre vilket gör att den behåller sin finstämda smak och doft länge. Zeta Olivolja Fruttato Eko är en ekologisk extra jungfruolivolja med fruktig karaktär som passar både till stekning och smaksättning. Tack vare förpackningens smidiga hällpip med praktisk antidroppfunktion är oljan även lätt att dosera.

-Vår målbild är att erbjuda många olika typer av smaker, storlekar samt förpackningsalternativ inom olivoljesegmentet så att alla kan hitta sin favorit. Med ekologisk, extra jungfruolivolja i kartongförpackning hjälper vi konsumenten att göra ett medvetet och hållbart val. Man får helt enkelt en smakrik olivolja av högsta kvalitet i en lätt förpackning med låg klimatpåverkan. Det känns kul att vi är först i kategorin med att kunna erbjuda det. Nu hoppas vi bara på att den tas emot väl av konsumenterna, avslutar Helene Rehnberg.

Zeta Olivolja Fruttato Eko, 500 ml, finns att köpa i välsorterade Ica-butiker samt på Hemköp och kostar cirka 75 kronor.