Intresset för hållbart mode har blivit allt större. Idag visar modejättar som NA-KD vägen på hållbarhetsresan, genom att utveckla rutiner för att både tillverka, sälja och frakta kläder miljövänligt. Samtidigt belönas deras kunder med unika överraskningar.

Frågor som rör klimatet och miljön har blivit högaktuella och kommer troligtvis fortsätta vara en av samhällets viktigaste problem att lösa. Allt fler konsumenter ställer krav på produkter och tjänster som de köper för att dessa ska vara producerade med hållbarhet i fokus. Det syns inte minst inom klädbranschen, där efterfrågan på secondhand, återvunna material och hållbart mode har ökat.

NA-KD kombinerar hållbarhet med överraskningar

Företagen måste därmed prioritera hållbarhet i sin tillverkning och försäljning, och kläder som gör minsta möjliga avtryck på miljön gynnar såväl klimatet som kunderna som efterfrågar hållbart mode. NA-KD, som idag är världsledande inom mode och e-handel och tillhör de 20 verksamheter som växer snabbast i Europa, satsar stort på hållbarhetsfrågan samtidigt som de vill belöna sina kunder.

Under december månad, fram till julafton, erbjuder NA-KD gratis make-up med varje köp. Vilken typ av makeup-produkt man får är en överraskning – extra passande till jul när många gärna blir överraskade med julklappar och presenter för att fira in det nya året. Det svenska företaget har tagit modevärlden med storm och har sedan starten 2012 blivit ett älskat, internationellt modevarumärke som låter människor uttrycka sin unika stil genom kläderna.

Slow fashion i kollektionen NA-KD Reborn

Med kollektionen NA-KD Reborn har man tagit fram hållbara kläder som påverkar miljön så lite som möjligt. Kläderna, däribland jeans, toppar, klänningar och kjolar från NA-KD, består av ekologiska och återvunna material. Hållbarhet finns med under hela resan, från val av material och produktion till leverans.

Det är även viktigt att kläderna håller över tid, både modemässigt och kvalitetsmässigt. Därför ligger fokus också på hög kvalitet och snygg design som är lätt att matcha med andra klädesplagg. Plaggen är tidlösa för att kunna fortsätta vara älskade plagg i garderoben under många år, utan att man tröttnar.

Konceptet, som kallas för slow fashion, innebär att det går att bära miljövänliga, snygga kläder som passar alla tillfällen. Från jeans i återvunnet jeanstyg för vardagen, till eleganta klänningar och stilfulla skjortor för festliga tillfällen. Hållbart mode innebär dessutom att NA-KD tar ansvar för att frakten sker på ett miljövänligt sätt.

Kollektion med second hand-kläder

NA-KD ser det också som en självklarhet att erbjuda second hand-kläder, både att sälja och köpa. Att återanvända kläder som fortfarande är i fint skick är ett av de bästa sätten att minska miljöpåverkan i modebranschen genom att minska nyproduktionen. Dessutom kan kunderna köpa kläder till lägre pris, eller sälja sina kläder och få store credits att använda i e-butiken. Utöver kläder finns även second hand skor och accessoarer för alla sammanhang, från vardag till fest. Tack vare den här kollektionen med second-hand ökar klädernas livslängd.

Hos modeföretaget ser man till att minimera miljöpåverkan för leveranser och returer genom att bland annat använda förpackningar i 100 procent återvunnen plast, samt polymer som är biologiskt nedbrytbar. Företaget satsar även stort på att se till att returerna klimatkompenseras.