Wasabröds nya vatten och bröd-detox ska uppmuntra till ett mer klimatsmart ätande. Till sin hjälp tar man profiler som Siri Barje, Astrid Nordin och Mackan Edlund. I går den 6 oktober antog ett antal medieprofiler utmaningen och kan nu följas på deras sociala kanaler.

Wasa CO2 Detox innebär att man under en dag lever på tio skivor Wasa Husman knäckebröd, tre svenska äpplen och vatten. Det minskar varje persons matklimatavtryck med 95% den dagen, då en skiva Wasa Husman har ett koldioxidavtryck på endast 0,01 kg CO2. Wasa lanserar denna detox för att uppmuntra och motivera fler till att börja äta en mer balanserad klimatsmart kost av plantbaserad mat samt fullkorn1.

– Vår förhoppning är att CO2Detox ska funka som en kickstart för ett mer klimatsmart ätande. Men vi hoppas också att initiativet ska väcka diskussion kring olika livsmedels klimatpåverkan och vad vi kan göra här och nu för att äta mer klimatmedvetet, säger Katarina Waak, global marknadschef, Wasabröd.

Medieprofilerna Siri Barje, Astrid Nordin och Mackan Edlund med flera kommer att genomföra detoxen den 5 oktober, och kommer att uppmana sina följare att också anta den tuffa endagsutmaningen.

– Jag äter ju knäckebröd varje dag så det här ska nog gå bra! Skämt åsido, jag tycker att det är ett väldigt bra initiativ för att uppmärksamma våra egna utsläpp, hur mycket man egentligen konsumerar på en dag. Jag är övertygad om att det är mycket mer än vad man tror. Tänker inte bara i mat utan också i form av förpackningar och plast. Jag ser fram emot utmaningen, säger Siri Barje.